Вести | Цивилно-војна сарадња
21.04.2012

„Отворени дан“ у Речној флотили


Министар одбране Драган Шутановац присуствовao je данас акцији „Отворени дан“ у Речној флотили Војске Србије у касарни „Александар Берић“ у Новом Саду.

Министар је са сарадницима, том приликом, посетио спомен-собу Речне флотиле, обишао пловне и објекте за смештај војника и присуствовао показној вежби речних и понтонирских јединица.

Отвореном дану су присуствовали и командант Копнене војске генерал-мајор Милан Мојсиловић, представници Министарства одбране и Војске Србије, градоначелник Новог Сада Игор Павличић, представници локалне самоуправе, као и многобројно грађани.

Том приликом, министар Шутановац је изразио задовољство великим одзивом данашњем „Отвореном дану“, посебно најмлађих, истiчући да је то прави начин промоције Војске Србије која је некада сматрана за затворену и ригидну установу.

- Војска Србије базирана је у Новом Саду јако дуго, а такође постоји изузетна сарадња са локалном самоуправом тог града. Жеља нам је да у наредном периоду урадимо велики пројекат измештања Речне флотиле на Мајурску аду – нагласио је министар Шутановац додајући да на тој локацији, треба да се направи велика војна база по угледу на базу „Југ“ која би била модерна и најважнија база за овај део Србије, која ће истовремено имати зимновник за војне бродове.

Министар је изразио очекивање да ће локална самоуправа наћи одговарајућег инвеститора за ову локацију.

- Колико знам, постоје инвеститори из иностранства који су, захваљујући нашој кандидатури за чланство у ЕУ, сада већ озбиљно заинтересовани да граде једну целу, такозвану „силиконску долину“ и уколико се то реализује, извесно можемо да да кажемо да ћемо у веома кратком временском року започети изградњу нове војне базе – нагласио је министар одбране додајући да је план да се у целој Србији војни објекти изместе из центра градова на локације са којих може брже и правовременије да се дејствује, а истовремено да не угрожава функционисање градова.

У оквиру акције „Отворени дан“ у Речној флотили, која се организује четврти пут, за грађане је, такође, организована вожња бродовима, понтонирским скелама и чамцима.

ОДГОВОРИ НА НОВИНАРСКА ПИТАЊА

Коментаришући о наводима да ће се у периоду избора НАТО снаге на Косову и Метохији, министар Шутановац је истакао да је у свакодневном контакту са КФОР-ом и да је пре неколико недеља имао и разговор са командантом тог дела НАТО снага.

- Инсистирамо да КФОР омогући безбедност свим грађанима Косова и Метохије и верујем да ће се те активности које се најављују управо иду у правцу да се онемогући било каква ескалација сукоба или инцидената – оценио је министар Шутановац.

Према његовим речима, КФОР је партнер у обезбеђивању мира и без тих снага, тај простор би био потпуно дестабилизован и имали би доста брига око одржавања реда и мира.

Email