Вести
18.12.2010

Заклетвa последње генерације војника на редовном одслужењу војног рока


У центрима за обуку Војске Србије у Сомбору, Ваљеву, Јакову, Лесковцу и Зајечару, данас су војници децембарске генерације положили заклетву. Реч је о последњој генерацији војника која ће служити војни рок по старим законским одредбама након што је републички парламент 15. децембра усвојио Одлуку о обустави обавезе служења војног рока. Професионализацијом Војске Србије, обуставља се обавеза одласка у војску када војни рок заврше регрути који су га започели током 2010. године.


Одлука ће почети да се примењује од 1. јанура 2011. године, када је предвиђено и да се упућивање на служење војног рока у Војску Србије обавља по принципу добровољности, у складу са законом.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић присуствовао је централној свечаности полагања војничке заклетве војника децембарске класе и професионалних војника у Трећем центру за обуку у Јакову.

Честитајући дату заклетву војницима, генерал Милетић истакао је да ће овај дан остати упамћен у новијој историји српске војске, подсећајући да су војничку заклетву полагали српски војници од памтивека, заклињући се на верност и оданост отаџбини.

„Одбрана отаџбине за наш народ увек је представљала израз части и била више од обавезе, а да је војничка униформа дубоко уткана у традицију нашег народа говори и чињеница да је и у овој, последњој генерацији војника који имају законску обавезу служења војног рока, одзив био скоро стопостотан“, истакао је генерал Милетић. Он је младим војницима поручио да буду поносни и да памте часни завет који су дали својој отаџбини, пред заставом Републике Србије, пред својим родитељима, старешинама, родбином и пријатељима.

„Време које ћете провести у Војсци Србије искористите да се оспособите за руковање наоружањем и војном опремом, да проверите психофизичке способности“, нагласио је начелник Генералштаба, али и да, додао је, „у једној специфичној средини каква је војна, стекнете добре пријатеље“.

Он је изразио уверење да ће неки од тих младих људи пожелети да постану професионални војници Војске Србије и да је то прави избор за оне који желе да се баве одговорним и динамичним послом, да се непрекидно усавршавају и напредују у служби.

Са модерним светом који се увек изнова мења и усавршава, желимо и можемо да држимо корак, оценио је генерал Милетић додајући да нови безбедносни изазови, ризици и претње намећу потребу за новим одговорима, па се зато се и Војска Србије реформише.

Према његовим речима, Србија је на путу да добије јаку и модерну Војску, која ће бити устројена по најбољим светским стандардима .
„У току је завршна фаза професионализације, унапређујемо систем обуке, имамо добру сарадњу са међународним безбедносним организацијама, институцијама и оружаним снагама земаља региона и света које нас препознају као поузданог партнера“, нагласио је генерал Милетић додајући да преласком на професионалну војску, Србија добија савремени одбрамбени систем.

„Усвајањем Одлуке о обустави служења војног рока, Војска Србије ће од почетка наредне године и званично постати професионална, што мења традицију служења војног рока. Али то не значи да и убудуће нећемо имати прилике да чујемо речи војничке заклетве и видимо овакав строј врлине и младости“ поручио је генерал Милетић. Војска Србије, додао је он, биће увек отворена за све младе људе Србије који желе да добровољно служе војни рок.

„Већ у наредној години, рачунамо на добровољце и спремни смо да им пружимо све оно што подразумева војнички живот, а изнад свега изазовну, ефикасну и динамичну обуку“ нагласио је начелник Генералштаба.

Свечаностима у центрима за обуку присуствовали су представници Министарства одбране и Војске Србије, родитељи, родбина и пријатељи младих војника, представници локалне самоуправе, Српске православне цркве, као и удружења која негују традиције ослободилачких ратова и бројни грађани.

Email