Вести
21.06.2011

Начелник Генералштаба разговарао с командантом КФОР-а


Данас је на Копаонику одржан састанак Заједничке комисије за примену Војнотехничког споразума на коме су учествовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић и командант КФОР-а генерал-мајор Ерхард Билер.

Двојица генерала разменила су мишљења и ставове о укупној ситуацији на Косову и Метохији.

Генерал Билер информисао је генерала Милетића о недавно завршеној реорганизацији КФОР-а, који се сада састоји од две мултинационалне борбене групе – Исток и Запад и пет здружених регионалних јединица, додавши да је нова структура КФОР-а већ потврдила своју оправданост.

- КФОР је и даље спреман и одлучан да извршава своје задатке и да одговарајућом мобилношћу, флексибилношћу и спремношћу свог људства компензује смањење снага, истакао је генерал Билер.

Генерали Милетић и Билер оценили су да је сарадња између Војске Србије и КФОР-а веома добра, професионална и да почива на основама узајамног поверења. Примери ове успешне сарадње, између осталог, су једновремене патроле дуж административне линије, размена безбедносних информација о стању са обе стране те линије, као и сарадња у оквиру Заједничке комисије за примену ВТС.

Оцењено је да је општа ситуација дуж административне линије мирна и стабилна. Неке криминалне активности, као што су кријумчарење, илегална имиграција или илегална сеча шуме, могу бити сузбијене даљом професионалном сарадњом безбедносних снага.

Констатовано је да је одржавањем Стратегијске војне конференције за партнере у Београду Србија одиграла важну улогу у разговорима о будућности Југоисточне Европе и тиме пружила вредан допринос миру и стабилности на Балкану.

Састанци Заједничке комисије за примену ВТС одржавају се редовно на различитим нивоима од 1999. године ради испуњења Војнотехничког споразума.

Email