Вести
24.03.2010

Делегација Министарства одбране са представницима Владе Чада и мисије MINURCAT


Државни секретар Министарства одбране др Зоран Весић и државни секретар Министарства одбране Норвешке Еспен Барт Еиде састали су се у Нџамени, главном граду Републике Чад, са Специјалним представником генералног секретара УН Виктором да Силва Анђелом, који је на дужности шефа мисије MINURCAT. Састанку је присуствовала и заменица Специјалног представника УН, Рима Сала, задужена за цивилни део мисије.

Током разговора са да Силва Анђелом било је речи о актуелној безбедносној и политичкој ситуацији у Чаду и будућности мисије. Разговарано је и о иницијативи Чада за смањење међународног војног присуства и о аспектима ангажовања норвешко-српске болнице у том случају.

Да Силва Анђело подвукао је значај учешћа војносанитетских тимова за укупан успех MINURCAT-а, захваливши државним секретарима Весићу и Еидеу на напорима које њихове земље улажу у мировној мисији Уједињених нација.

Весић и Еиде имали су сусрет и са генералом Окијем Махматом Јаја Дагачеом, представником председника Републике Чад за односе са међународним организацијама и мисијом MINURCAT. Генерал Дагаче похвалио је ангажовање војних лекара из норвешко-српског контингента, нарочито у њиховој помоћи локалном становништву у Абешеу.

Државни секретар др Зоран Весић захвалио је Републици Чад на принципијелном ставу о нелегално проглашеној независности Косова и Метохије.  

Email