Вести
06.03.2012

Посета Београдског центра за безбедносну политику Центру за обуку КоВ


Посета Београдског центра за безбедносну политику Центру за обуку КоВГрупа од 15 новинара посетила је данас Центар за обуку Копнене војске у Пожаревцу у организацији Београдског центра за безбедносну политику, као наставак дводневног тренинга „Одговорним извештавањем до равноправнијег сектора безбедности“.

Поздрављајући госте, заступник команданта Центра за обуку Копнене војске у Пожаревцу пуковник Душко Шљиванчанин представио је ту установу истичући да је њима поверена обука подофицира, професионалних војника и војника на добровољном служењу војног рока, међу којима се налазе и припаднице лепшег пола.

- Као официр старог кова, некада сам имао предрасуде о женама у војсци, али више не, јер су се у пракси показале одговорне у обављању свих дужности, а неке чак то раде и много одговорније од својих колега-рекао је пуковник Шљиванчанин напомињући да je у Центру десет одсто жена у униформи.

Посета Београдског центра за безбедносну политику Центру за обуку КоВОн је истакао да не постоји разлика у физичкој обуци између полова, већ да су само норме за проверу прилагођене женама, док је стручни део обуке исти за све.

- Равноправне смо са својим колегама у свим захтевима који се пред нас стављају, а можда се од мене као жене очекује више - рекла је поручница Јасна Пешић, која је лекарка у овој установи и једна је од две жене официра у овом Центру.

Истраживачица Београдског центра за безбедносну политику Маја Бјелош истакла је да новинари који су похађали курс праве прилоге о женама у сектору безбедности како би се показала њихова способност да дају и ту свој допринос.

- Уверена сам да ће након ове посете медији бити спремнији да промене слику жене у сектору безбедности иако нам остаје као проблем недостатак специјализованих новинара који би извештавали о том сектору - рекла је истраживачица Бјелош, једна од организатора из Београдског центара за безбедносну политику.

Посета Београдског центра за безбедносну политику Центру за обуку КоВИдеја курса била је да се кроз дискусије и радионице новинари штампаних и електронских медија упознају са тим сектором, а у циљу одговорног извештавања о женама и мушкарцима који су запослени или на обуци у тим институцијама. Студијским посетама установама безбедности омогућено им је да сазнају више о проблематици приступа информацијама, поверљивим подацима, али и о изазовима са којима се суочавају запослени у том сектору, посебно жене.

Тренинг и студијска посета представљају једну од активности у оквиру пројекта Подршка спровођењу Националног акционог плана за примену Резолуције СБ УН 1325 у Србији - Жене, мир и безбедност. 

Email