Вести
11.11.2012

Обележен Дан примирја


ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ

Дан примирја у Првом светском рату обележен је данас у Србији одавањем почасти и полагањем венаца на спомен обележја у знак сећања на све невино страдале жртве од 1914. до 1918. године.

Венце крај Спомен-костурнице браниоцима Београда у Првом светском рату на Новом гробљу у Београду, у име Владе Србије, положио је премијер Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

У име Министарства одбране и Војске Србије венце је положила делегација МО и ВС коју је предводио бригадни генерал Душан Стојановић, командант Команде за обуку Војске Србије.

Венце су положили и представници града Београда, амбасадори Француске, Руске Федерације, Аустралије, Велике Британије и Северне Ирске, Канаде, Грчке, Италије, САД, Румуније, Холандије, Белгије, Аустрије, Мађарске, Словачке, Чешке, Немачке, Бугарске, као представници невладиних организација.

Уз највише државне и војне почасти, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић, у својству изасланика председника Републике Србије, положио је венац на Гроб незнаном јунаку на Авали.

-Достојанствени и слободољубиви грађани Србије са поносом се сећају својих храбрих предака који су својом крвљу и животима заједно са савезничким снагама ослободили Србију у Првом светском рату и дали одлучујући допринос ослобођењу свих грађана поробљене Европе. Вечна вам слава и хвала, записао је у спомен књигу генерал Диковић.

Венце су положили и представници борачких удружења који негују традиције ослободилачких ратова.

Церемонија полагања венаца одржана је и на Француском војном гробљу, затим Спомен-костурници руских ратника и на Гробљу Комонвелта. У имe Владе Републике Србије венце је положио државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Драги Видојевић.

Венце су положили и делегација Министарства одбране и Војске Србије предвођена генералом Стојановићем, представници града Београда, амбасада Француске, Руске Федерације, Аустралије, Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске, Канаде, Грчке, Италије, САД-а, затим представници амбасада Румуније, Холандије, Белгије, Аустрије, Мађарске, Словачке, Чешке Републике, Немачке и Бугарске, представник Комонвелта – амбасадор Индије, као и представници амбасада Кипра, Нигерије, Пољске, почасног конзулата Шри Ланке, Савеза потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године и невладиних организација.

Обележавање Дана примирја у Првом светском рату сећање је на невино страдале од 1914. до 1918. године, а у нашој земљи први пут се прославља као државни празник.

Данашњи дан, у складу с предлогом председника Србије који је прихватила Влада, треба да се обележава на масовнији и видљивији начин.

Предложено је да амблем – беџ и постер за обележавање Дана примирја буде комбинација цвета Наталијина рамонда и Албанске споменице, али да на постеру буде истакнуто објашњење симболике оба знака.

Email