Вести
19.05.2011

Додељене медаље припадницима Министарства одбране и Војске Србије


Указом председника Републике Србије Бориса Тадића додељене су златне и сребрне медаље за изузетне заслуге и резултате показане у обављању дужности и задатака у области одбране и безбедности припадницима Министарства одбране и Војске Србије. Медаље је на данашњој свечаности у Великој ратној сали старог Генералштаба уручио министар одбране Драган Шутановац.

Том приликом одликовано је 50 припадника Војске Србије и Министарства одбране. Свечаности су присуствовали чланови Колегијума министра одбране, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Милан Бјелица, предстaвници Министарства одбране и Војске Србије, као и чланови породица одликованих.

Честитајући припадницима Министарства одбране и Војске Србије на додељеним признањима, министар Шутановац је истакао да је у процесу реформе која се спроводи пуне четири године, направљен напредак у систему одбране који је допринео напретку наше државе. У том периоду, нагласио је министар, усвојена су сва доктринарна, номенклатурно-правна и стратешка документа, успостављена је ефикасна организацијско-функционална структура, унапређена међународно-војна сарадња. Све је то, истакао је Шутановац допринело да је данас Војска Србије призната и позната не само у региону западног Балкана, већ и далеко шире.

- Извршили смо реформу војног здравства и војног школства, формирали Универзитет одбране и постали научно-образовна установа која има највеће интересовање међу младим људима у Србији који желе да студирају управо наше, војне академије. Подигли смо то интересовање и преко очекиваног и данас имамо седам кандидата на једно упражњено место. Извршили сте велики број војних вежби, испунили велики број других активности и задовољили све критеријуме да данас можемо да кажемо да наша војска функционише на начин који задовољава све неопходне критеријуме – поручио је министар Шутановац посебно истичући да су се претходне четири године развили капацитети одбрамбене индустрије, а на тај начин помогли смо нашим фабрикама и људима који раде у тим фабрикама да продају своје производе и да се и они упосле.

- Успели смо и у једном пројекту, који је још пре десет година зацртан као приоритетан пројекат ове државе, а то је завршетак професионализација Војске Србије, који још 2003. године званично покренут у Министарству одбране, а прошле године је и завршен – нагласио је министар Шутановац.

Према његовим речима, тај пројекат није само увео модерну и савремену Војску Србије у наше друштво, већ је омогућио да се велики број младих људи управо упосли у нашој Војсци и нађе ухлебљење. За разлику од времена када смо плаћали регруте и трошили новац, оценио је министар, данас имамо људе који издржавају своје породице захваљујући систему одбране и Војсци Србије.

- Увели смо могућност добровољног служења војног рока и окренули смо једну традицију која је последњих година била лоша – да се проналази начин да се избегне служење војног рока. Данас се тражи начин да се служи добровољно војни рок, што показује да је поверење грађана и посебно младих људи изузетно велико и то је био један од приоритета које смо учинили. Војска Србија данас је државна институција са највећим поверењем грађана Србије – нагласио је министар одбране додајући да набројано није само резултат Колегијума министра одбране, већ, напротив, да је то заслуга свих у систему, од онога војника који је данас на некој од наших база и чува безбедност југа Србије, до наших војника који су у мировним мисијама, али оних који су данас овде и оних у разним представништвима широм света.

Да би реформа била успешна, неопходно је било мотивисати све људе који су у њој учествовали, поручио је министар, наглашавајући да је био свестан тежине задатка.

- Знам да је било тешко и знам да од самог почетка нисмо сви имали исту енергију, али данас кад погледате реформу у нашем друштву, када погледате систем одбране, можете с поносом да кажете да смо ми испунили највећи део пројектованих задатака и да ми добијамо изузетно високу оцену за све што смо учинили – поручио је министар Шутановац истичући да та оцена стиже путем похвала из иностранства, са великиг броја међународних сусрета, од великог броја високих државника који су посетили наше министарство и који су нас примили код њих.

- Све то обавезује припаднике система, поготово које је одликовао председник Србије, да наставите да радите са истом енергијом – нагласио је министар одбране Драган Шутановац.

Златном медаљом за ревносну службу одликовани су генерал Милоје Милетић, генерал-потпуковници Александар Живковић, Младен Ћирковић, Петар Радојчић, генерал-мајори Миодраг Јевтић и Драган Колунџија, бригадни генерали Чедомир Бранковић, Данко Јовановић, Вељко Тодоровић и Ђуро Ћелић, пуковници Стеван Брусин, Мирослав Кнежевић и Сидор Мишовић.

За ревносну службу Златним одличјем одликовани су, такође, и потпуковник Васил Механџиски, заставник прве класе Миле Јовановић, државни службеник Зорица Биро, војни службеници Бела Балинт, Љиљана Галик, Бошко Димитријевић, Војислав Маринковић, Миладин Миловановић, Миле Стојковић, Драган Толић и војни намештеници Илија Ераковић и Радован Јањић.

Сребрном медаљом за ревносну службу одликовани су пуковници Братољуб Бркљача, Бошко Зељковић, Дејан Јанковић, Драган Котарлић, Горан Момчиловић, Душко Ристивојевић, Ненад Свркота, Мирољуб Чупић, потпуковници Младен Стојановић и Љиљана Стојковић и мајори Милоје Здравковић, Веско Мимовић и Слободан Чикарић.

Такође, Сребрна медаља за ревносну службу додељена је и капетанима Мирославу Бошњаку, Драгомиру Тепићу, заставнику прве класе Мухамеду Дургуту, заставницима Мирољубу Јанићијевићу, Његошу Петровић, Љубиши Рашули, државном службенику Биљани Бабић, војном службенику Милошу Лазићу, Милосаву Мијаиловићу, Раденку Мутавџићу, Достани Спасић и Данету Ћирковићу.

Данашња церемонија свечаног уручивања војних одликовања трећа је по реду, а претходна два пута спомен-медаље уручене су учесницима у мултинационалним операцијама поводом државног празника Дана победе над фашизмом, као и поводом Дана државности Републике Србије и Дана Војске Србије.

 

 

Email