Вести | Цивилно-војна сарадња
22.09.2014

Министар одбране обишао поплављена села


Министар одбране обишао поплављена села — ФОТО-ГАЛЕРИЈА

Ministar odbrane obišao poplavljena selaМинистар одбране Братислав Гашић обишао је поплављена села у Источној Србији, у којима припадници Војске Србије већ неколико дана отклањају последице наноса бујице. У пратњи министра Гашића били су министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић.

У селу Бољетин, где га је дочекао заменик команданта Копнене војске и руководилац Штаба за отклањање последица поплава генерал-мајор Милосав Симовић, министар Гашић је разговарао са старешинама и војницима који су радили на рашчишћавању кућних дворишта и уклањању шута.

Ministar odbrane obišao poplavljena sela– У поплављеним селима ангажовано је око 500 припадника Војске Србије са двадесетак инжињеријских машина. У почетку су рашчишћавали поплављене куће, а затим смо их, пошто су то углавном села са већинским старачким становништвом, ангажовали на уклањању огромне количине шута, рекао је министар одбране Братислав Гашић и додао да је уклоњено више од 260 тона шута и однето више од 400 кубних метара земље.

– У селу Бољетин ангажовани су војници и старешине Треће и Четврте бригаде Копнене војске и јединица Команде за обуку, односно Команде за развој Тимочке бригаде, Командног батаљона и центара за обуку КоВ и ВиПВО. У селу Милутиновац војска ће подићи мост типа „бејли“, а ангажовани смо и у селу Текија у кладовској општини, рекао је министар Гашић.

Мештанима села Бољетин и Текија уручено је 1500 литара флаширане воде и 300 литара воћних сокова.

Ministar odbrane obišao poplavljena selaКапетан Срећко Виденовић је међу првима, већ 15. септембра, притекао у помоћ најугроженијим мештанима.

– У Основној школи „Вук Караџић“ водена бујица је заробила учитеља, учитељицу и двоје деце. Ниво воде је био све већи када сам са својом радном групом, ангажованом у оближњем селу Казански поток, стигао у Бољетин. Већи број деце је већ био извучен из поплављене школе, када сам ја теретним возилом, јер другачије није могло због велике воде, стигао до школе. Једва сам извукао уплашену децу и њихове учитеље, али се, ни тренутак нисам двоумио, рекао је капетан Виденовић.

Email