Вести
29.03.2011

Посета начелника одбране Републике Бугарске


Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић састао се данас са начелником одбране Оружаних снага Републике Бугарске генералом Симеоном Симеоновим, у Генералштабу Војске Србије.

Према речима генерала Милетића разговори двеју делегација односили су се на унапређење модалитета билатералне сарадње Војске Србије и Бугарске Армије, као и на актуелна безбедносна питања у региону.

Он је подсетио да је у протеклих неколико година организовано више успешно изведених вежби са Оружаним снагама Бугарске, а посебно значајно било заједничко гађање јединица противваздухопловне одбране две војске, на полигону „Шабла“ у Бугарској прошле године. Он је најавио да је договорено да се слично гађање на истом полигону изведе и на јесен ове године. Осим тога, како је нагласио генерал Милетић, две војске учествоваће у заједничкој, трилатералној вежби «Маринац» Војске Србије, Бугарске Армије и Оружаних снага САД, као и на вежби у оквиру Конференција начелника генералштабова балканских земаља која ће се односити на област енергетске безбедности, а чији ће домаћин бити Република Бугарска.

- Уверен сам да ће посета генерала Симеонова бити подстрек за наставак интензивне сарадње Војске Србије и Бугарске Армије, размену искустава и њихову практичну потврду у заједничким вежбама и гађањима на полигонима, а која ће бити корисна за обе војске и доприносити развоју укупних односа Србије и Бугарске, као и поверења у региону – поручио је начелник Генералштаба Милоје Милетић.

Генерал Симеонов је нагласио да ће се сарадња наставити у духу добрих односа, а планиран је и наставак експертских разговора у циљу повећања опертаивних способности две војске.

 - Заинтересовани смо да наше земље живе у миру и да буду економски стабилне- поручио је генерал Симеонов додајући да Бугарска подржава Републику Србију и њену Војску у активностима Програма Партнерство за мир. Он је такђе подсетио на успешно изведену вежбу на полигону «Шабла», наглашавајући да су заједничке вежбе и обука веома важан аспект сарадње двеју суседних земаља.

Одговарајући на питања новинара, генерал Милетић је нагласио да постоји могућност да ће на овогодишњој заједничкој вежби на полигону «Шабла» осим ракетних јединица ПВО учествовати и ловачка авијација, и то пар авиона МИГ 29 и поручио да су разговори на ту тему у току. Он је, такође, изјавио да није било конкретних понуда Руске федерације када је реч о робном кредиту у износу од 3 милијарде долара за набавку војне опреме, о чему су недавно писали српски медији.

Генерала Симеонова примио је и министар одбране Драган Шутановац.

Email