Вести
13.08.2012

Курс за обуку водича службених паса и редресуру службених паса


Данас је у чети за обуку водича паса, узгој и дресуру паса Центра за обуку логистике почео курс за обуку водича службених паса и редресуру службених паса. Центар за обуку логистике, којим командује потпуковник Јадранко Дивјак, и у овим летњим данима организује више курсева за оспособљавање старешина, професионалних војника, војних намештеника и кадета Војне академије. Тек што је у Крушевцу завршен курс за механичаре пешадијског наоружања и радионичко одржавање аутоматске пушке М-21, већ у Нишу почиње курс за водиче службених паса из састава Копнене војске, док кроз редресуру паса пролазе пси који већ обављају дужности заштитног пса на базама у копненој зони безбедности и јединцама војне полиције. Услове за живот и рад полазника курса обезбеђује људство чете за обуку водича паса, узгој и дресуру паса, предвођени капетаном Зденком Цвијетићем, а обуку изводе командир курса капетан Братислав Дубичанин, дресери паса и њихови помоћници.

Првог дана курса су се полазници упознали са инфраструктуром и вежбалиштима и започели увежбавање дисциплинских радњи са псима и савлађивање природних и вештачких препрека. 

„Циљ је да оспособимо полазнике курса за обављање дужности водича паса и редресуру паса, док посебну пажњу поклањамо обуци водича у пружању прве помоћи болесним и повређеним псима. С друге стране, пси на редресури обнављају вештине да беспрекорно и до аутоматизма извршавају команде водича и да будношћу и агресивношћу и стеченим нападачким особинама успешно могу извршавати патроле, заседе и друге наменске задатке“.

Курс ће трајати од 13. до 31. августа, а током те три недеље полазници курса ће савладати теме из кинологије, опште дресуре и употребе службених паса заштитне службе.

 

Email