Вести | Цивилно-војна сарадња
09.03.2011

Министри Шутановац и Марковић и генерал Милетић у Краљеву


Министар одбране Драган Шутановац, министар за државну управу и локалну самоуправу и координатор Владе за помоћ Краљеву Милан Марковић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић, са сарадницима, посетили су данас аеродром „Морава“ у Лађевцима код Краљева, где се изводе радови на изградњи цивилног дела аеродрома.

Министар Шутановац том приликом рекао је да Влада Србије, у оквиру политике равномерног регионалног развоја, као и интересу Војске Србије и локалних самоуправа, инвестира у конверзију војног аеродрома Лађевци, што је, према његовим речиима, један од приоритета када је реч о инфраструктурним пројектима у овој години.

  Министар је изразио очекивање да би, крајем септембра, на аеродрому требао да се успостави цивилни ваздушни саобраћај, први летови за авионе капацитета до сто путника или транспортне летилице сличног капацитета. Шутановац је истакао да постоји велико интересовање за услуге аеродрома, будући да на простору око 70 километара живи око два милиона људи. Он је додао да се у окружењу налази велики број фабрика наменске индустрије, привредних субјеката као и туристичких дестинација.

Министар одбране казао је да велики број Бошњака, из тог краја, путује у Турску преко аеродрома у Приштини, и да постоји намера да се тај саобраћај преусмери на аеродром „Морава“. Он је подсетио да је турски министар одбране, приликом посете Србији, посетио аеродром „Морава“.

Према министровим речима, уколико у току једне недеље буде неколико комерцијалних летова, аеродром „Морава“ ће бити економски исплатив. Он је додао да је са аспекта Министарства одбране и Војске Србије, конверзија важна, јер долази до рехабилитације аеродромске инфраструктуре, што подиже оперативне способности ваздухопловства.

Шутановац је најавио да ће приликом предстојеће посете премијера Цветковића Турској бити речи о заједничком улагању Србије и Турске у аеродром “Морава“. Према министровим сазнањима, Турска је заинтересована за улагања у аеродром, као и путну инфраструктуру на територији ових простора. Он је подвукао да ће Влада Србије пронаћи средства за конверзију, да је део средстава већи издвојен, као и да ће, одлуком Владе Србије, аеродром „Никола Тесла “ уступити одређену опрему аеродрому “Морава.“

Градоначелник Краљева Љубиша Симовић рекао је да од изградње аеродрома, локална самоуправа очекује раст капацитета прерађивачке индустрије и пољопривреде и изразио наду да ће аеродром подићи ниво економског развоја читавог краја.

У оквиру посете Краљеву, министри Шутановац и Марковић, посетили су село Витановац код Краљева. Министар Шутановац том приликом уручио је кључеве новоизграђене монтажне куће професионалном војнику Игору Коматовићу, припаднику 2.бригаде Копнене војске ВС, чија је породична кућа страдала у земљотресу.

Шутановац и Марковић посетили су и породично домаћинство Томић, у истом селу, чија је нова монтажна кућа, 200-та по реду, изграђена у оквиру обнове Краљева од последица земљотреса.


ОДОБРЕНА СРЕДСТВА ЗА ОСПОСОБЉАВАЊЕ АЕРОДРОМА „МОРАВА“

Влада Републике Србије одобрила је средства за оспособљавање аеродрома „Морава“ за цивилни ваздушни саобраћај, из дела средстава НИП-а, из средстава аеродрома „Никола Тесла“ АД, из кредита за подршку грађевинској индустрији у Србији, за финансирање радова у 2011. години и планираних средстава. Укупна вредност свих радова и опреме, према инвестиционом програму, износи 2 милијарде и 300 милиона динара.

Наведеним износом нису обухваћена потребна средства за изградњу и опремање зграде аеродромске контроле летења. Торањ контроле летења гради и опрема Агенција за за контролу летења из сопствених средстава. Из средстава НИП-а, око 200 милиона динара, одобрено је за финансирање радова на изградњи пратећих објеката у пристанишном комплексу.

До сада су завршени и усвојени главни пројекти, а у току су радови на изградњи котларнице, топловода, трафо станице, енергетског кабла, саобраћајне инфраструктуре, система за снабдевање водом, уређаја за третман отпадних вода и система одвода. Планиран рок за завршетак ових радова је април 2011. године. Од уговореног износа, од око 170 милиона динара, до сада је реализовано 115 милиона.

За изградњу дела пристанишне зграде и платформе одобрено је 200 милиона динара и њих обезбеђује аеродром „Никола Тесла“, док укупна средства за ту намену износе 455 милиона динара

 

Email