Вести
12.02.2010

Министар одбране и начелник Генералштаба приредили пријем поводом дана Војске Србије


Министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић приредили су вечерас пријем поводом 15. фебруара - Дана Војске Србије, у Великој ратној сали старог Генералштаба. Пријему су присуствовали председница Скупштине Републике Србије Славица Ђукић Дејановић, патријарх српски господин Иринеј, представници законодавне, извршне и судске власти, Министарства одбране и Војске Србије, верских заједница, дипломате и инострани војни представници, познате личности из јавног, културног и уметничког живота, новинари и бројни гости.

– Чињеница је да, напокон, Војска Србије, по угледу, статусу, по поштовању грађана своје земље, данас као државна институција заузима прво место. Уз Цркву, која има највеће поверење грађана, Војска је најпопуларнија државна институција и то је и један од циљева реформе коју спроводимо – рекао је министар одбране Драган Шутановац поздрављајући присутне.

Министар је рекао да ће на путу до коначног одредишта у години пред нама, а то је професионализација Војске, систему бити потребна помоћ. У таквој модерној и јакој војсци, према његовим речима, служиће само они који то желе. Шутановац је рекао да толики број драгих гостију говори да систем одбране има подршку, те да ће идуће године, због резулатата који се очекују сви бити још задовољнији.

– Желим да честитам празник не само садашњим припадницима Војске Србије већ и онима који су генерацијама изграђивали имиџ српског војника, ако и онима који данас у Војној гимназији и Војној академији похађају и уче да сутра буду припадници система одбране, официри и подофицири – рекао је министар Шутановац честитајући присутнима и Дан државниости који обједињује државу и њену војску.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић поздрављајући госте рекао је да вечерас највероватније има пуно разлога да буде најзадовољнији начелник Генералштаба на европском тлу, а можда и шире.

– Изузетно ми је задовољство што сте се у оволиком броју одазвали нашем позиву да заједно обележимо Дан Војске. Ваше присуство видим као подршку и заједничку одговорност да истрајемо на путу реформе наше војске. А у реформи смо још увек јер је не видимо као одредиште него као пут на који свако јутро крећемо, уверени да ћемо на крају дана изаћи јединственији, јачи и бољи. И у том правцу и идемо – нагласио је генерал Милетић.

Његово преосвештенство патријарх српски господин Иринеј изразио је задовољство што је у прилици да свим припадницима Војске Србије честита празник. "Сматрам да наша војска на прави начин наставља традицију некадашње српске војске по свему, а пре свега духу и родољубљу. Надам се да ће, као што је одувек била, Војска Србије остати најбољи гарант мира и поуздан чувар наших граница. Очекујем да ће убудуће, заједно са Црквом, успешно обављати своју мисију, коју према природи свог призива и звања поседује", рекао је патријарх Иринеј.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић изјавила је да је Дан Војске заправо дан свих грађана Србије. "Користим прилику да честитам тај велики дан за све нас и изразим уверење да ће Скупштина са ресорним министарством, по питањима Војске, сарађивати као и до сада, с обзиром на то да су закони из области одбране наше земље суштински за сигурност њених грађана", рекла је рекла је Славица Ђукић Дејановић.

ПОДРШКА СВОЈОЈ ВОЈСЦИ

Радош Бајић, глумац
– Дан Војске Србије осећам као и свој дан, јер откада је српскога рода, радо Србин иде у војнике. Увек сам имао поштовање према српској војсци, према том смислу нашег човека да воли своју отаџбину и да је брани. Морам да кажем да је и мој прадеда погинуо бранећи Београд 1915. године, а други је, како се то каже, пропао у Албанији. Данас је велика срећа бити припадник Војске. Војску Србије доживљавам као један логични, традиционални наставак најсветијих традиција нашег народа. Зато желим да свим припадницима Војске, официрима и војницима, честитам празник, пожелим добро здравље, сву срећу и да од сада па заувек у миру и напретку изграђују и бране своју земљу, отвореног срца. Задовољан сам што смо у Министарству одбране и Генералштабу наишли на добар пријем током снимања серије "Село гори", у којој, управо, син Драган одлази да служи војни рок. На тај начин и ми настојимо да афирмишемо нашу војску, као савремену и напредну.

Снежана Марковић Самарџић, министар омладине и спорта у Влади Србије
– Свим припадницима Војске честитам овај важан дан и желим да се подсетимо да је Војска прва, на најбољи начин реаговала у оно време када смо добили државност, и да се то институционално наставља на најлепши начин. Задовољна сам како је систем одбране стабилизован и како напредује. Министарство које водим сарађује по природи посла са Министарством одбране и Војском Србије. Велики део наших оружаних снага чини омладина, а да би неко био у Војсци мора да буде и физички спреман адекватно, а за то му помаже спорт. Наша сарадња је, дакле, природна.

Мухамед Јусуфспахић, муфтија београдски
– У име исламске заједнице Србије и у своје лично име желим да поручим свим припадницима Војске Србије нашу жељу за сваки успех у раду, и за мир, односно да што мање посла имају. Предстојећи 15. фебруар јесте велики дан у историји српског народа, али и у историји свих народа који живе у нашој земљи Србији. Војска је увек била фактор који нас је обједињавао. Нека бог чува Србију и припаднике наше армије.

Радмила Хрустановић, бивша градоначелница Београда
– Када поручујем нешто за Дан Војске, морам да кажем да имам реликт прошлости јер сам дете официра, и због тога имам велико поштовање за све они који се сваког тренутка, на неки начин, стављају у службу отаџбине. Наравно, све то је под условом да буде мир.

Драган Николић, глумац
Част ми је што сам вечерас у овом блиставом здању и што сам део атмосфере која одише традицијом славне српске војске. Додатно задовољство причињава ми и чињеница да сам као млад студент често сарађивао са војском, што чини драгу успомену. Лепо је видети вечерас овако број припадника наше војске који на најбољи начин шаљу поруку о себи и институцији у којој раде.

Гордан Кичић, глумац
– Свим припадницима Војске желео бих да честитам њихов дан и да нагласим да је Војска Србије очигледно најпопуларнија државна институција, што ми је велико задовољство и желео бих да тако и остане. Желео бих да Војска истраје у реформама и професионализацији јер мислим да ће тако и грађанство и систем одбране профитирати. Желео би да се захвалим министру Шутановцу и генералима са којима сам до сада сарађивао.

Слободан Шоштар, спортиста
– Веза између војске и спорта је природна и мора да постоји. Без обизра на све напоре које смо уложили да би та веза била још боља, није на новоу на коме ја мислим да треба да буде. Припадницима Војске Србије бих пожелео све најбоље и да још пуно пута прославе свој дан.

Бранислав Трифуновић, глумац
- Ја сам служио цивилно 2005. године, али ми је драго што ће све бити професионализовано и што ће у војску ићи само људи који желе. Мислим да је време да се војска врати на ниво који и заслужује. То овај народ и очекује.

Срђан Голубовић, редитељ
Мислим да је професионализација важна ствар не само за Војску, него и за компелтно српско друштво. Тај процес је близак ономе што се дешавало у свим европским земљама. Сматрам да је неопходно да до тога што пре дође и сматрам да ће после професионализације војска бити и ефикацнија и снажнија и боља. Морам да признам да је ова Велика ратна сала изванредно направљена и да је једна од најлепших сала у граду.

Весна Дедић Милојевић, новинар РТС
- Пријеме генерално ретко посећујем, а једни изузетак од тога су скупови које организује Минисатртво одбране. Први разлог за то је што сам и сама дете припадника војске и сваки војни пријем веома емотивно доживљавам. Осим што ми је министар одбране пријатељ из најраније младости, сматрам да је војни позив инајчаснији и најпоштенији од свега чиме се људи баве. Зато сам овде да би припадницима Восјке Србије и на овај начин честитала празник.

Немања Врањковић, заменик генералног директора Студија Б
Задовољство ми је што Министарство одбране медије схвата као себи равне партнере. Реформе које се спроводе у Војсци Србије заслужују медијску пажњу и драго ми је што «Студио Б» има изузетно успешну сарадњу са Управом за односе са јавношћу, Ансаблом «Станисалав Бинички» и осталим деловима система одбране. Честитајући Дан Војске свим њеним припадницима могу само да изразим наду да ће тако и остати.

Циле Маринковић, сликар
- Сарадња коју имам са Војском Србије више је него добра, о чему сведочи и моја последња изложба одржана у Централном дому Војске Србије управо на тему одбране. Свим припадницима Војске Србије поводом празника желим да га обележе у миру, да истрају у свим искушењима и да наставе да земљу и народ бране као што су то и до сада чинили – на најбољи начин.

Email