Вести
03.12.2009

Међународни научно-стручни скуп "Потребна знања официра Војске Србије 2010-2020"


Државни секретар у Министарству одбране др Зоран Јефтић отворио је данас дводневни међународни научно-стручни скуп «Потребна знања официра Војске Србије 2010-2020» који се одржава у Дому Гарде на Топчидеру.
Скупу су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, државни секретар у Министарству одбране Игор Јовичић, директор Института за стратегијска истраживања Министарства одбране генерал-потпуковник Милан Зарић и начелник Војне академије бригадни генерал Младен Вуруна.

Поздрављајући учеснике, државни секретар Јефтић истакао је да будући официр Војске Србије својим капацитетима и залагањем мора да испуњава стандарде најразвијенијих војски света. Како је нагласио, требало би да буде способан за командовање професионалним саставом јединица, уз употребу најсавременијих оружаних система.

– Реформским процесима успостављена је нова организација Војске која омогућава ефикаснију употребу јединица. Тежи се развоју капацитета интероперабилности војске, техничкој модернизацији и поступној професионализацији наших оружаних снага. Наша војска тако ће постати поуздан партнер армијама осталих земаља и моћи ће да успешно учествује у сузбијању свих облика угрожавања безбедности, не само на нашем простору – нагласио је Јефтић.

Говорећи о значају Војне академије за систем војног школства Србије, Јефтић је учеснике скупа информисао да је у току завршна фаза формирања Војног универзитета. Како је објаснио, то подразумева да ће током децембра бити прикупљене све потребне сагласности и да ће се у најскоријем року пред Владом Републике Србије наћи одлука о формирању универзитета који ће чинити Војна академија и Војномедицинска академија.

На скупу учествује више од 40 излагача из Србије и иностранства. Осим представника Министарства одбране, Војске Србије и Министарства финансија, мишљење о знањима и способностима официра будућности даће и гости из страних војних академија и института. Међу њима су представници Универзитета одбране Чешке, Хрватског војног училишта «Петар Зрињски», Војне акдемије Словачке, француске Војне академије «Сан Сир». На скупу учествују и представници Одсека за студије безбедности Велике Британије, Краљевске војне академије Белгије и Националног универзитета одбране Мађарске «Зрињи Миклош».  

Email