Вести
16.08.2012

Испитивање система за хлађење тела на Тари


Испитивање система за хлађење тела на ТариУ широм рејону Таре у току је реализација друге фазе истраживачког пројекта Техничког опитног центра под називом „Допринос унапређењу оперативних способности припадника Војске Србије побољшањем физиолошке подобности у условима високотоксичне контаминације и високих амбијенталних температура”.

Испитивања су почела 5. и трајаће до 18. августа. Радни тим чине припадници ТОЦ-а, Специјалне бригаде, Института за хигијену Сектора за превентивну медицину ВМА и екипа Националног института за АБХ заштиту из Прибрама у Републици Чешкој.

Испитивање система за хлађење тела на ТариТоком претходне фазе испитивања, која је реализована почетком ове године, спроведен је велики број лабораторијских испитивања у климатској комори Војномедиицинске академије. Том приликом су опитовани различити системи за хлађење тела од произвођача широм света, а испитаници су били припадници Специјалне бригаде.

У другој фази испитивања на Тари, ангажовани су исти испитаници ради поновљивости мерења и употребљивости резултата. Сада се опитују четири система за хлађење тела у комбинацији са нашим домаћим изолирајућим средством за заштиту тела – комбинезоном заштитним М-5. То су најмодернији системи – два су америчка, један је немачки и један аустралијски. Они су потпуно различити и функционишу по различитим принципима, али је њихова функција иста – да снизе температуру тела у екстремно топлој средини. Све је то укомпоновано са најсавременијом мерном опремом – највећи део те опреме донели су припадници националног института из Чешке, а део је наш.

Испитивање система за хлађење тела на Тари– Циљ испитивања јесте да се одреди најповољније решење система за заштиту тела, које би у наредној фази било детаљно испитано у истим условима и по истој методологији, на исти начин. Крајњи циљ нам је да, након свих анализа које буду урађене, конструишемо наше решење система за хлађење тела, које би било најповољније у варијанти са заштитним оделом којим су опремљене јединице АБХ Војске Србије, а које би продужило време боравка нашег АБХ војника у условима екстремно топле средине и високотоксичне контаминације – каже потпуковник др Радован Каркалић, помоћник директора ТОЦ-а за научноистраживачки рад, уједно руководилац радног тима тог истраживачког пројекта.

Email