Вести
09.11.2010

Начелник Генералштаба Војске Србије у Аустрији


Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић борави у званичној посети Аустрији. У преподневним часовима генерал Милетић је положио венац на споменик Незнаном јунаку а потом су одржани званични разговори са начелником Генералштаба ОС Аустрије Едмундом Ентахером.

Двојица генерала разговарала су о јачању билатералних војних односа, са акцентом на обуци и усавршавању. Закључено је да даље унапређење и проширење активности из области АБХО има посебан значај за обе стране, а договорено је да тежиште међусобне сарадње у наредном периоду, поред АБХО, буде у области логистике.

Генерал Милетић је потврдио спремност за  упућивање припадника МО и ВС на различите специјалистичке курсеве у војнообразовним институцијама Аустрије, пре свега на оне из области припрема за учешће у мултинационалним операцијама, логистике и АБХО. Такође, генерал Милетић је понудио да припадници аустријских оружаних снага, у својству полазника, али и у својству предавача, учествују на курсевима који се одржавају у Центру за мировне операције ГШ ВС, као и у Центру за усавршавање кадрова АБХО у Крушевцу.

Током разговора размењена су мишљења о достигнутом нивоу трансформације оружаних снага две земље. Аустријска страна је истакла своје ангажовање у мировним мисијама у којима учествује импозантан број од око 1.200 припадника, са тежиштем ангажовања на Балкану.

Сарадња са оружаним снагама Аустрије огледа се и у заједничком учешћу на војним вежбама. Припадници ВС учествоваће на међународној вежби ЕURAD 11, као и на аеромитингу Air Power 11, који се наредне године одржавају у Аустрији.

Начелник ГШ ВС присуствовао је промоцији књиге "50 година мисија у иностранству" и том приликом разговарао са аустријским министром одбране, Норбертом Дарабосом.

Другог дана посете генерал Милетић ће посетити школу АБХО и разговарати о
могућности усавршавања припадника ВС у тој школи.
Email