Вести
28.06.2011

Изведена вежба „Заједнички подухват“


У нишкој касарни „Књаз Михаило“ данас је изведена вежба „Заједнички подухват“ на којој су припадници Војске Србије и Министарства унутрашњих послова приказали достигнути ниво оспособљености јединица за пружање подршке цивилним властима у супротстављању претњама безбедности и извршавању наменских задатака. Вежби су присуствовали министар одбране Драган Шутановац, министар унутрашњих послова Ивица Дачић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић, градоначелник Ниша Милош Симоновић, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, представници локалне власти и бројни грађани Ниша.

Mинистар одбране Драган Шутановац, том приликом, рекао је да је вежба показала да су системи одбране и Министарства унутрашњих послова интегрисани у заједнички систем безбедности који на све ризике, изазове и претње могу јединствено да одговоре. Он је изразио задовољство због великог присуства грађна и најавио да ће сличне вежбе бити организоване и у другим градовима Србије.

Према Шутановчевим речима, то ће бити урађено како би се промовисали и популарисали војска и полиција, који су два система са безбедносног аспекта изузетно значајна за сваку државу. Он је позвао јавност да присуствује у четвтак, 30. jуна, на полигону Пасуљанске ливаде код Ћуприје, извођењу вежбе кадета Војне академије “Дипломац“.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић подвукао је да је сарадња МУП-а са Министарством одбране и Војском Србије на веома високом нивоу. Он је нагласио да и на вежби грађани могу да виде потенцијале два министарства, додавши да је то што је приказано најбољи показатељ да су одбрамбене снаге способне и спремне да одбране земљу.

Према његовим речима, приказ дела оспособљености војске и полиције показао је и да су наше одбрамбене снаге, полиција у Војска, спремне да осигурају јавни ред и мир, да се боре против криминала и тероризма и да заштите личну и имовинску сигурност грађана. Дачић је нагласио да су два безбедносна система - МУП и Војска Србије показали да могу заједнички да делују и у опреративним акцијама.

Говорећи о Центру за ванредне ситуације, Дачић је рекао да се ради о дугорочном пројекту који би требао да обезбеди европски систем заштите и спасавања људи, односно, реаговања у ванредној ситуацији.

На вежби је учествовало више од 450 старешина и војника Војске Србије из Специјалне бригаде, Треће бригаде КоВ, Гарде, 98. и 204. ваздухопловне бригаде, 250. ракетне бригаде за ПВД, Бригаде везе, Центра за обуку логистике, батаљона војне полиције специјалне намене „Кобре“, 3. батаљона војне полиције и 246. батаљона АБХО, док је из Министарства унутрашњих послова ангажовано 200 припадника Сектора за ванредне ситуације, Жандармерије, полицијске бригаде Београда, саобраћајне полиције, противтерористичке јединице, САЈ-а, хеликоптерске јединице, оркестра МУП-а и коњичке јединице.

Циљ вежбе је био да јединице Војске Србије и МУП-а, пре свега оне које су намењене за извршавање задатака у супростављању унутрашњим претњама безбедности, покажу способност да помогну цивилним структурама у борби против тероризма, сепаратизма и организованог криминала и у случају елементарних непогода, техничко-технолошких и других несрећа.

Кроз извођење приказа способности, демонстрирано је и заједништво припадника Војске и полиције, које је и ове године већ доказано при извршавању задатака у Копненој зони безбедности и у ситуацијама када су војници и полицијаци притекли у помоћ грађанима приликом поплава и земљотреса.

Вежба „Заједнички подухват“ започела је летом пара авиона ловачке авијације типа МиГ-29, ради контроле и остваривања превласти у ваздухопловном простору, да би се потом посетиоци уверили у ефикасност дејства противтерористичких тимова Специјалне бригаде, Жандармерије и Противтерористичке јединице МУП-а у урбаним срединама и при ослобађању талаца из возила у покрету. Пажњу публике привукао је приказ садржаја обуке противтерористичких јединциа и рад на мешовитом контролном пункту са отварањем ватре, ангажовањем службеног пса при откривању експлозива у картонској кутији и коришћењем робота за преношење експлозива до места за уништавање.

Оспособљеност војника и полицајаца за пружање помоћи цивилним структурама у случају природних непогода и других несрећа најбоље се видела у сегментима вежбе са приказима гашења пожара из ваздуха хеликоптерима, употребом опреме за претраживање и средстава за спасавање и транспорт спасавањем лица са крова уз употребу ваздушног јастука као и повређеног лица са високоспратница уз употребу хидраулично телескопске платформе.

Санирање последица техничко-технолошких несрећа демонстрирали су припадници 246. батаљона АБХО и екипе Сектора за ванредне ситуације МУП-а, који су приказали и вештину у гашењу пожара и спашавању повређених из саобраћајног средства.

За гледаоце је, ипак, најатрактивнија била демонстрација дејства непосредног обезбеђења штићене личности на испољену претњу, током које су припадници батаљона војне полиције специјалне намене „Кобре“ приказали спретност и способност да заштите штићену личност од дејства из масе и одговоре на ватру.

Грађани Ниша су после вежбе могли да обиђу изложено наоружање и опрему Војске Србије и МУП-а Републике Србије и виде велики број средстава, наоружања, војне и полицијске опреме.

Погледајте фотогалерију!

Email