Вести
12.02.2010

Посета адмирала Џејмса Ставридиса


Посета адмирала Џејмса Ставридиса

Начелник Генералштаба Војске Србије примио је данас делегацију коју предводи врховни командант савезничких снага у Европи адмирал Џејмс Ставридис, који је уједно и командант Европске команде Оружаних снага Сједињених Америчких Држава.

Адмирал Ставридис примио је дужност врховног команданта савезничких снага у Европи, јула месеца прошле године и ово је његова прва посета Србији.

Генерал Милетић разговарао је са својим гостом о сарадњи у оквиру Програма Партнерство за мир и опредељености за максимално коришћење механизама које овај Програм пружа. Генерал Милетић је изразио потребу за обуком лица која се припремају за ангажовање у Мисији Републике Србије у Бриселу, што је адмирал Ставридис прихватио и понудио обуку у Јужној команди у Напуљу.

На састанку је било речи о сарадњи Војске Србије и КФОР. Генерал Милетић је истакао да планирана динамика смањења снага КФОР-а ствара простор за безбедносну нестабилност и затражио да КФОР, у складу са својим обавезама, обезбеди заштиту свих житеља Косова и Метохије и заштиту објеката од историјског, културолошког и националног значаја за Републику Србију. Адмирал Ставридис је нагласио да ће КФОР водити рачуна о свим безбедносним аспектима те да ће, везано за даљу динамику смањења КФОР, Србија бити консултована.

Имајући у виду да је обука један од приоритета даље реформе система одбране потврђена је спремност за обезбеђењем већег броја места за школовања и усавршавања припадника МО и ВС у војно-образовним институцијама у иностранству.

Са адмиралом Џејмсом Ставридисом данас је разговарао и министар одбране Драган Шутановац.

 

Email