Вести
15.01.2017

Седница Савета за националну безбедност


Председник Србије Томислав Николић председавао је седницом Савета за националну безбедност одржаној данас у Генералштабу, у касарни „Бањица 2“.
 

Седници су присуствовали и премијер Александар Вучић, министар одбране Зоран Ђорђевић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министарка правде Нела Кубуровић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, директор полиције Владимир Ребић и директори безбедносних служби.
 
Председник Николић је рекао да су разговарали о актуелној ситуацији изазваној повратком воза на релацији Београд - Косовска Митровица,  узроцима, последицама и наредним корацима наше државе поводом тог догађаја.
 

– Имали смо велики изазов у коме смо премијер и ја одлучили да зауставимо путнички воз који је представљао велики проблем за Европску унију, САД и привремене институције у Приштини. Јуче је прекршено неколико споразума постигнутих у Бриселу, међу којима је и онај да специјалне јединице РОСУ без одобрења НАТО-а и локалне заједнице не могу да се појаве на територији северно од Ибра. Све је било на ивици великог сукоба, изjавио jе председник Србиjе и нагласио да ће се сваки следећи покушаj привремених институциjа у Приштини да изазову сукоб, завршити лоше.  
 
Према његовим речима држава Србија је спремна да спречи убиства и било који начин протеривања Срба са КиМ, ако то неко изазове.
 
– Ми никада нећемо изазвати сукоб, нити ћемо га отпочети, али смо држава која свој народ и своју територију мора да штити. Моја сугестија је била је да у Бриселу од сада преговарамо искључиво о томе како ће тај воз да прође. Све остало је беспредметно, јер ако нема слободе кретања онда о каквој западној цивилизацији ми уопште разговарамо, нагласио је председник Николић.

Погледајте фото-галерију

Email