Вести
12.04.2010

Обележена 65. годишњица пробоја Сремског фронта


Комеморацијом и одавањем поште погинулима, код спомен обележја у Адашевцимa код Шида, данас је обележена 65. годишњица пробоја Сремског фронта. Церемонији обележавања присуствовали су: министар одбране Драган Шутановац, министар унутрашњих послова Ивица Дачић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, представници СУБНОР-a, учесници Народноослободилачке борбе, дипломатски и војно-дипломатски представници земаља чије су трупе учествовале у борбама на Сремском фронту, као и држава савезница.

Министар Шутановац рекао је да је борбу Народноослободилачке војске на Сремском фронту одликовало родољубље и жеља за стварањем друштва на принципима слободе, независности, равноправности, а изнад свега поштовање људских права и суверенитета сваке државе.

- Када погледамо величину земље и бројно стање грађана, Србија је несумњиво дала изузетно велики допринос савезничким победама, како у Првом, тако и Другом светском рату и на тај начин се уградила у темеље савремене Европе – рекао је Шутановац. Он је нагласио да Србија жели да ратови и разарања буду прошлост и да се успостави грађанско друштво засновано на поштовању људских права, слобода и владавини закона.

Министар је истакао да Србија жели да гради добросуседске односе са земљама региона и да постaне чланица европске породице народа. Иако Србија на почетку 21. века није војно угрожена, рекао је министар одбране, постоје савремени изазови, ризици и претње који угрожавају све земље света. Због тога што се ни једна држава од таквих претњи не може самостално заштитити, Србија, према његовим речима, жели да узме учешће у чувању глобалног мира са пријатељима и партнерима у свету.

- Данас када славимо 65. годишњицу пробоја Сремског фронта ми апелујемо за мир и разумевање међу народима, религијама и државама – рекао је министар одбране.

На спомен обележје у Адашевцима венце су положили министар одбране Драган Шутановац, министар унутрашњих полова Ивица Дачић, представници Аутономне покрајине Војводина, општине Шид, СУБНОР, као и представници амбасада – Русије, Украјине, Белорусије, Црне Горе, Бугарске, Макдедоније.

Венце на спомен обележје палим борцима први пут су положили представници амбасада Немачке, Италије и Француске.

Борци Југословенске Армије и њених савезника су од 21. октобра 1944. до 12. априла 1945. године на Сремском фронту, уз велике жртве пробили вишеструке непријатељске линије и суштински допринели успешном окончању борби за коначно ослобођење земље у Другом светском рату.

У бици је са обе стране учествовало око две стотине педесет хиљада војника. Уз јединице Југословенске Армије, учествовале су и трупе Црвене и бугарске Народне армије, као и бригада ``Италија``.

У тешким борбама погинуло је око тринаест и по хиљада југословенских војника, углавном младића из Србије и Црне Горе, хиљаду сто припадника Црвене Армије, шест стотина тридесет припадника бугарске Народне Армије и стотину шездесет три Италијана из састава југословенских јединица. На страни непријатеља, погинуло је око тридесет хиљада војника.

Email