Вести
07.07.2009

Конференција за новинаре поводом удеса авиона МиГ-29


Поводом јутрошњег удеса авиона МиГ-29 у коме су живот изгубили пилот потпуковник Раде Ранђеловић и војник Милан Улемек, представницима медија обратили су се бригадни генерал Небојша Ђукановић, заменик команданта Ваздухопловства и противваздухопловне одбране, бригадни генерал Мирко Вранић, командант 204. авијацијске базе и пуковници Ранко Живак, помоћник команданта Здружене оперативне команде и Срето Малиновић, помоћник команданта ВиПВО за операције.

Бригадни генерал Небојша Ђукановић изјавио је саучешће породицама погинулог пилота потпуковника Ранђеловића и трагично настрадалог војника Улемека. Ђукановић је рекао да је време удеса 9,10 часова и место удеса – рејон аеродрома Батајница. Авион је притом потпуно уништен. Он је додао да је приликом гашења пожара након удеса повређен војник Војислав Драгољевић који је збринут на ВМА и ван животне је опасности.

Генерал Ђукановић нагласио је да је потпуковник Ранђеловић био један од најобученијих пилота у Ваздухопловству и да је био носилац свих летачких, наставничких и инструкторских звања која се могу доделити у Војсци Србије. Он је одговарајући на новинарско питање додао да је Ранђеловић имао око 900 сати налета током летачке каријере, од чега је око 300 провео на авиону типа МиГ-29. Ђукановић је нагласио да је пилот ове године у ваздуху провео око 20 сати што га је чинило потпуно оспособљеним за програм лета који је извршавао. Иначе, како је заменик команданта ВиПВО рекао, пилот је увежбавао летачки програм за предстојећи аеро митинг у Београду.

Ђукановић је рекао да је авион МиГ-29 који је данас пао ремонтован прошле године и да је добио дозволу да лети наредних 10 година, односно 700 сати. Летелица је, према његовим речима, била технички исправна. Бригадни генерал је казао да је одмах сачињена комисија за испитивање узрока пада авиона и да су, према устаљеним процедурама за такве случајеве, сви ваздухоплови тог типа привремено приземљени док се не утврди узрок несреће. Ђукановић том приликом није желео да спекулише о узроку удеса, али није искључио могућност техничког квара.

Командант 204. авијацијске базе бригадни генерал Мирко Вранић рекао је да је војник на одслужењу војног рока Милан Улемек рођен 1985. године у Старој Пазови погинуо док је био на дужности пожарног у парку техничких средстава. Према његовим речима, авион се срушио на простор где се налазио војник Улемек. Вранић је додао да је делегација коју је предводио командант јединице у којој је служио настрадали војник обавестила његову породицу о трагичном догађају и изјавила саучешће.

Помоћник команданта ВиПВО за операције пуковник Срето Малиновић истакао је да ће Војска Србије преиспитати своје учешће на будућим аеромитинзима и највероватније учествовати само на онима у својој организацији.  

Email