Вести | Цивилно-војна сарадња
05.11.2012

Почео семинар о цивилно-војним односима


Почео семинар о цивилно-војним односимаУ Генералштабу Војске Србије данас је почео петодневни „Регионални семинар о цивилно-војним односима и цивилно-војној сарадњи“.

Семинар је организован у сарадњи Одељења за цивилно-војну сарадњу Генералштаба Војске Србије и министарстава одбране Канаде и Краљевине Холандије.

Свечаном отварању семинара присуствовали су начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба генерал-мајор Јовица Драганић, начелник Одељења за цивилно-војну сарадњу Генералштаба пуковник Звонимир Пешић, директор курса Брент Бердсли и дипломатски представници земаља учесница семинара.

Генерал Драганић рекао је да спектар војних операција и окружење у којима јединице Војске Србије могу да се нађу у савременом извођењу борбених дејстава доприноси томе да значај цивилно-војне сарадње и цивилно-војних односа буде све већи.

генерал-мајор Јовица Драганић на отварању семинара- Семинар треба да помогне да сагледамо технике, тактике и процедуре успостављања цивилно-војних односа и цивилно-војне сарадње, да међусобно разменимо искуства у реализацији ове области и да усвојимо знања и вештине која нам предавачи буду понудили, рекао је генерал Драганић.

Пуковник Пешић је, поздрављајући присутне у име начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Љубише Диковића, рекао да семинар превазилази границе регионалног, јер број земаља учесница расте сваке године.

- Циљ семинара је да колеге из Канаде и Холандије презентују место и улогу цивилно-војних односа и цивилно-војне сарадње у савременим схватањима односа цивилног друштва и војске, и уједно покажу да у савременим војним операцијама успешно решавање цивилних проблема ствара услове за успех војних мисија у потпуности.

Директор курса захвалио је свима на реализацији семинара и истакао да је то семинар партнерства који се развијао пет година.

Почео семинар о цивилно-војним односимаСеминар похађа 39 официра и цивилних службеника запослених у владиним и другим институцијама држава које спонзорише канадски Програм за сарадњу у војној обуци.

Учествују припадници страних оружаних снага из Босне и Херцеговине, Грузије, Либана, Мађарске, Македоније, Пољске, Русије, Украјине Турске, Црне Горе, затим припадници Министарства одбране, Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Министарства спољних послова, Факултета безбедности и Факултета политичких наука Универзитета у Београду, Београдског центра за безбедносну политику и Црвеног крста Србије.

Предавања изводи мешовити инструкторски тим састављен од представника министарстава одбране Канаде и Холандије, Факултета безбедности и Одељења за цивилно-војну сарадњу.

Семинар се завршава 9. новембра доделом сертификата у резиденцији канадске амбасаде у Београду.

Email