Вести | Цивилно-војна сарадња
19.08.2014

Почетак градње кућа у Обреновцу


Премијер Александар Вучић  и министар одбране Вратислав Гашић, са члановима Владе,  обишли су данас  мештане Обреновца и припаднике Војске Србије који су од јутрос поново ангажовани на рашчишћавању у том граду.

Председник Владе  разговарао је  са грађанима чије су куће делимично или потпуно оштећене у катастрофалним мајским поплавама. Он је истакао да је у Обреновцу до сада издато 2 500 решења, да сваког дана на наплату долази око 200, а да су уложене жалбе на свега 56 решења. Вучић је изразио забринутост што неки људи чекају дуже од петнаест дана након доношења решења на исплату новца, истичући да је то неприхватљиво.

- Обновићемо све јавне објекте. Обновили смо расвету, сви имају струју, канализација и колектор раде, а за грејање и водовод смо све решили, рекао је премијер, додајући да је остала да се реши канализација за Уровце, што је капитални пројекат.

– Држава даје онолико колико може и колико има. А дајемо више од оног што смо рекли. Рачунали смо да ће просечно бити 250 хиљада, а биће 350 хиљада динара, рекао је Вучић. Он је најавио да ће, уколико остане новца, за шта постоје реалне шансе, бити и други круг поделе новца за Обреновчане и остале оштећене у поплавама широм Србије.

У наставку посете, премијер и министри обишли су Основну школу „Јован Јовановић Змај“, која је први објекат који се обнавља средствима Европске уније, а на његову потпуну санацију чека 1.539 обреновачких школараца.

- Битно је да се зна где је сваки динар утрошен. Реновирање у овој школи кошта више од 160 хиљада евра. Када видите колико таквих објеката имамо, схватићете да то уопште није мали новац, рекао је Вучић захваливши Европској унији на помоћи.

На питање новинара да ли га брине раст Саве од 1,2 метра у Обреновцу, с обзиром на то да на насипима није ништа рађено, премијер је рекао да га брину и реке у Крупњу и Ваљеву.

– Издвојили смо први новац пре седам дана за "Србија воде". Велики проблем је новац, јер за прве радове који нам предстоје  треба нам око 22 милиона евра, рекао је председник Владе, истичући да би ту помоћ Европске уније добродошла.

– У овом тренутку је 18 машина Војске Србије овде. Сутра долази додатних пет, тако да ће све планиране локације бити рашчишћене како је и планирано, рекао је министар одбране Братислав Гашић, који је пре неколико дана и најавио да ће Војска опет рашчишћавати обреновачке улице.

Директорка школе „Јован Јовнановић Змај“ Вера Ђорђевић истакла је да је установа на чијем је челу једна од највише страдалих објеката у мајским поплавама. Она је захвалила премијеру и представницима Европске уније на средствима и помоћи у обнови, у име ученика и колектива школе.

Заменик шефа делегације Европске уније Оскар Бенетикт изразио је задовољство што присуствује почетку радова на реконструкцији једне од шест школа које ће бити обновљене средствима Европске уније.

– Укупан износ досадашње подршке је 30 милиона евра, који ће за сад бити упућени на обнову јавних објеката и приватних кућа у 24 општине које су биле погођене поплавама, рекао је заменик шефа делегације Европске уније најављујући додатних 50 милиона евра који ће бити усмерену на превенцију и заштиту од поплава.

У јутарњим часовима почела је и обнова првих девет оштећених и срушених кућа, а на рашчишћавању парцела ангажовани су припадници Војске Србије.

Радна група Копнене војске, под командом потпуковника Живка Јовановића, уклања објекте који су проглашени неусловним за живот како би на њиховом месту у најкраћем року биле подигнуте нове куће.

– На рашчишћавању је ангажовано 60 лица из свих сасатава Копнене војске који су подељени у осам тимова који од ране зоре рашчишћавају парцеле предвиђене за изградњу нових објеката, рекао је потпуковник Јовановић уз уверење да ће посао бити завршен у предвиђеном року.

У току данашњег дана почела је обнова прве куће, дома породице Ивановић, у Книнској улици 65, у насељу Рвати.

– Наша кућа је у потпуности страдала у поплавама. Прво смо били код родбине, а сад у шатору. Надам се да ће све бити брзо изграђено, каже Слађана Ивановић, изражавајући захвалност Војсци и општини на бризи и брзини.

До сада је у Обреновцу пријављено 169 објеката коју су срушени у недавним поплавама, а до сада је утврђена стварна штета на њих 62, јер је ту реч о објектима за живот, а не помоћним зградама, од чега само девет има дозволу за почетак обнове. Наредних дана планирано је да Војска рашчисти 62 парцела на којима је предвиђена градња, како би сви објекти порушени услед катастрофалних поплава били поново обновљени и изграђени пре зиме.
Email