Вести
10.11.2009

ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ МАЂАРСКЕ АРМИЈЕ БЕОГРАДУ


Делегација Генералштаба Мађарске армије, на челу са генералом Ласлом Тембелом, налази се у дводневној посети Генералштабу Војске Србије.

Начелник Генералштаба Војске Србије, генерал-потпуковник Милоје Милетић, изразио је уверење да ће посета допринети унапређењу билатералне сарадње војски двеју земаља.

Генерал Милетић је оценио да је билатерална војна сарадња две земље  узнапредовала . У последње три године у континуитету изводе се се заједничке вежбе и обука  речних и инжињеријских јединица. Сутра ће у Новом Саду почети прва планска конференција за билатералну вежбу коју ће извести идуће године 1. бригада Копнене војске Војске Србије и 5. пешадијска бригада Мађарске армије.  

- Током ове посете разговараћемо о могућностима сарадње у областима обуке,  размени искуства у професионализацији војске. Мађарска је процес професионализације завршила 2004. године и верујем да ће искуство које су они спремни да поделе с нама допринети  да ми, што је могуће повољније, завршимо тај процес – рекао је начелник Генералштаба Војске Србије.

Једна од битних тема разговора двојице начелника генералштабова јесте и размена искустава о ангажовању јединица у мировним операцијама, у којима Мађарска такође има значајно искуство. Разговараће се и о унапређењу даље сарадње у  оквиру државног партнерства са Националном  гардом Охаја, и то  прерастањем у трилатералну сарадњу Мађарска армија – Војска Србије- Национална гарда Охајо, рекао је генерал Милетић, подсетивши да је Национална гарда Охајо државни партнер и Мађарске армије  и Војске Србије. 

Високи гост из Мађарске нагласио је да војно руководство његове земље сматра сарадњу са Србијом веома важнoм, те да је уверен да Србија има истакнуту улогу у очувању мира  на овим просторима. 

Email