Вести
23.04.2012

Обележен Дан Војске Србије у Лесковцу


ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ

Обележен Дан Војске Србије у ЛесковцуПочасном артиљеријском паљбом са брда Хисар и дефилеом официра, подофицира и војника јединица Војске Србије главном лесковачком улицом Булевар ослобођења, започела је Централна свечаност поводом 23. априла Дана Војске Србије којој су присуствовали в.д. председника Републике и председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић, министар одбране Драган Шутановац, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић, представници државног и војног руководства и многобројни грађани.

Том приликом, у оквиру вежбе „Јабланица 2012“ у којој је учествовало готово 2.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, за окупљене грађане уз приказ оперативних способности, припремљен је атрактиван програм.

Обележен Дан Војске Србије у ЛесковцуЧеститајући празник свим припадницима наше војске, генерал Диковић је истакао да су се припадници Министарства одбране и Војске Србије између два празника тежишно ангажовали на јачању оперативних способности Војске Србије реализацијом задатака у Копненој зони безбедности, реализацији обуке са професионалним војницима и војницима на одслужењу војног рока, као и опремањем јединица и помоћи становништву наше земље када је то било најпотребније.

- Ценим да смо све задатке реализовали одлично и врло добро и том приликом одали признање свим припадницима Министарства одбране и Војске Србије – нагласио је генерал Диковић поручујући да ће припадници наше војске и убудуће извршавати своје задатке у складу са уставном улогом, јер само на тај начин Војска Србије може бити гарант стабилности и безбедности свих грађана Србије, фактор јачања угледа наше земље у свету, као и достојни наследник својих славних предака.

Обележен Дан Војске Србије у Лесковцу- Живела Србија! – поручио је генерал Диковић на крају обраћања. 

Захваљујући свим пријатељима Војске Србије, као и онима који су се окупили на прослави дана наше војске, министар Шутановац је истакао да је Војска Србије увек била, као и данас део нашег друштва, његова елита и предводник у напредку,

-Основни задатак наше војске је обезбеђивање мира и безбедности државе и живота сваког нашег грађанина. То није само уставна обавеза, то је пре свега част – нагласио је министар Шутановац додајући да би то могли да остваримо започели смо процес суштинске реформе које су захтевале законодавну, организациону и функционалну трансформацију.

Према његовим речима, у условима глобалних изазова и опасности за безбедност, ниједна држава ма колико велика и снажна велика била, не може на њих самостално да одговори, што је захтевало и стандардизацију по узору на европске земље.

Обележен Дан Војске Србије у Лесковцу- Наш највећи успех у том процесу промена јесте професионализација Војске Србије. Успели смо да створимо потпуно професионални састав припадника Војске, подигнемо ниво оперативних способности и у потпуности постали спремни да одговоримо на све изазове ризике и претње – нагласио је министар одбране додајући да о својим припадницима бринемо од момента њиховог укључивања у систем.

-Зато смо завршили реформу пензионог и здравственог фонда, започели читав низ инфраструктурних радова и стамбено збринули велики број садашњих и бивших припадника.

- Непрестано радимо на унапређењу обуке, живота и рада у јединицама и у складу са најбољим српским војничким традицијама и међународном праксом установили смо верску службу у војсци - рекао је министар одбране и посебно нагласио да се данас добар глас о нашој војсци преноси и у региону, Европи и свету.

Обележен Дан Војске Србије у ЛесковцуПрема његовим речима, циљ је увек био да се Војсци Србије врати место које јој припада и да поново будемо партнери и савезници европских држава и војски.

- Показали смо да равноправно са најмодернијим земљама света можемо да учествујемо у обезбеђивању мира у мултинационалним операцијама Уједињених нација, а од пре десетак дана и у мисијама Европске уније. Доказ успеха свих наших реформи је управо способност професионалне војске и у исто време показатељ европског и универзалног система вредности коме припадамо- закључио је министар Шутановац и додао да Војска даје значајан допринос да Србија постане и остане угледан и важан члан међународне заједнице. Он је нагласио допринос Војске у враћању на основне вредности-наш мир, стабилност, владавина права, демократија, толеранција и поштовање људских права.

Обележен Дан Војске Србије у Лесковцу- Управо по овим вредностима Министарство одбране и Војску Србије препознају и зато није чудно да је српски генерал први представник државе на заседању неког од органа Европске уније од како је Србија добила статус кандидата. Управо ми имамо прилику да започнемо преговоре са Европском унијом о учлањењу у Европску одбрамбену агенцију- рекао је министар одбране.

Он је такође истакао да је задовољан што је управо наш савремени војник носилац модернизације и реформе у Србији, али је и чувар дуге традиције војске и државе. У годинама које су пред нама, казо је министар, циљ је да и даље будемо чинилац безбедности у земљи и региону, али и подстицај привредног и демократског развоја наше земље.

-Војска треба да буде ослонац земљи у спољној политици, пожељан партнер пријатељским земљама и понос свих грађана Србије, рекао је министар одбране и посебно захвалио свим активним и пензионисан припадницима Војске Србије који су давали подршку у том тешком послу. Свима онима који Дан Војске Србије славе далеко од својих кућа, у мировним мисијама, министар је посебно честитао празник.

Обележен Дан Војске Србије у ЛесковцуСвим присутним министар је честитао празник уз поздрав „Живела Србија!“

Једна од најстаријих војних формација на нашим просторима, Гарда, извела је егзерцир, јединствену вештину руковања оружјем.

Падобранци из 6З. падобранског батаљона Специјалне бригаде из авиона АН – 2 у једном извели су демо скок, са висине од 1.500 метара носећи заставе Републике Србије, Војске и Специјалне бригаде, што је изазвало посебно одушевљење најмлађих посетилаца данашње свечаности.

Главу градску улицу испунио је, затим, уједначен бат војничких корака пешадијских, моторизованих и ваздухопловних подешелона чинећи свечани дефиле којим је командовао заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Војин Ч. Јондић.

У рукама кадета Војне академије вијориле су се реплике пуковских застава српске војске из Првог светског рата, праћене звуцима српских корачница и маршева.

Обележен Дан Војске Србије у ЛесковцуНаставак свечаности обележио је и дефиле моторизованог ешелона и ВиПВО, формиран од средстава ратне технике и ваздухоплова из састава јединица Војске Србије, који је предводило одељење авиона јуришника „орао“. Уследио је војнополицијски подешелон путничких, теренских, специјалних и борбених полицијских возила.

Пратио их је подешелон Специјалне бригаде сачињен од тимова за противтерористичка дејства, службе трагања и спасавања и друга специјална дејства, који су опремљени најсавременијим средствима.

Праћени аплаузом, продефиловали су и подешелони декларисане јединице за учешће у мултинационалним операцијама, АБХО службе, 2. бр КоВ са теретним возилима ФАП 1118 домаће производње, ракетних јединица за противвадухопловна дејства, које су чинили самоходни ракетни системи „стрела-1М“ и возила за превоз и претовар противавионских ракета за ракетне системе „куб“ и „нева“.

Иступио је затим и подешелон средстава артиљерије са артиљеријским оруђем топ-хаубицом 152 милиметра „нора“, максималног домета гађања до 24 км, као и лансером ракета 128 мм М-77 „огањ“, максималног домета гађања до 20 км и лансером ракета 262 милиметра, М-87 „оркан“, домета гађања до 50 километара.

Обележен Дан Војске Србије у ЛесковцуЗа окупљене грађане лесковачког краја приређен је и тактичко-технички збор наоружања и опреме Војске Србије у градском парку, а духу данашње свечаности послужен и војнички пасуљ.

По наређењу начелника Генералштаба Војске Србије, поводом данашњег празника са брда Хисар зачула се паљба шест плотуна из исто толико артиљеријских оруђа које су испалили припадници Гарде.

Последњих неколико година као Дан ВС славио се 15. фебруар, у знак сећања на 1804. годину и почетак Првог српског устанка, као и на 1835. годину када је усвојен Сретењски устав. Одлучено је, међутим, да се од ове године тај дан обележава 23. априла, када је, пре 197 година, у Такову, на скупу виђенијих народних старешина, договорено подизање Другог српског устанака.

ИЗЈАВА В.Д. ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ПРЕДСЕДНИЦЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ СЛАВИЦЕ ЂУКИЋ ДЕЈАНОВИЋ

Обележен Дан Војске Србије у ЛесковцуВршилац дужности председника Републике Србије и председница Народне Скупштине Славица Ђукић Дејановић изјавила је, обраћајући се медијима, да први пут 23. април прослављамо као Дан војске, обележавајући дан када је 1815. године донета одлука о подизању Другог српског устанка.

- Задовољство је данас бити овде јер је парада пробудила сећање на традицију привржености војске народу, на традицију везану за војника који је био спреман да за част отаџбине изгуби оно највредније, свој живот. Истовремено, имали смо прилике да видимо шта значи савремено образовање, знање, вештина, која је то модерна технологија коју наша војска користи и колико има услова да мир и безбедност буду реалност наше будућности, рекла је председница Парламента.

ИЗЈАВА МИНИСТРА

Министар одбране се посебно захвалио грађанима Лесковца на показаном стрпљењу током припрема за данашњу свечаност, али и на подршци свих присутних који су изашли на улице како би поздравили Војску Србије.

Обележен Дан Војске Србије у Лесковцу-Драго ми је да сте имали прилику да видите војску која је адекватно, савремено и модерно обучена и опремљена. Војску која је изашла из кризе и која сада представља фактор безбедности, не само Републике Србије већ и региона- рекао је министар и још једном честитао празник свима који су тренутно далеко од својих домова, било у мисијама или у Копненој зони безбедности.

Министар је изразио наду да ће и грађани осталих градова Србије наредних година имати прилику да буду домаћини свечаности поводом Дана Војске, а за наредну годину је као потенцијалног домаћина најавио Ужице. Као што данас грађани Лесковца имали данас прилику да виде, сигуран сам да ће следеће године видети неки други грађани.

-Идеја Министарства одбране и Војске Србије је управо да покажемо да Војска Србије није затворена и нетранспарентна већ напротив, да је приступачна народу и грађанима, рекао је министар Шутановац.

ОДГОВОРИ НА НОВИНАРСКА ПИТАЊА

Обележен Дан Војске Србије у ЛесковцуМинистар Шутановац изјавио је, одговарајући на новинарска питања, да парада свакако јесте начин популаризације Војске Србије, и подсетио да је то једна од најпоштованијих институција а да су наше војне школе најпопуларније школске установе у Србији. Према министровим речима то показује да је за мање од четири године враћено поверење у војску и официрски позив.

Истакавши да није необично што је врховни командант жена, јер се и он сам више пута сусретао и разговарао са женама министаркама одбране те да то сматра сасвим природном.

На питање да ли је близина административне линије са Косовом и Метохијом била разлог да се војна парада одржи у Лесковцу, министар одбране изјавио је да је Војске Србије и раније славила празник ван Београда и то у Нишу, Новом Саду и Краљеву.

- Одлучили смо да данас славимо Дан Војске у Лесковцу где имамо Центар за обуку, а следеће године претпостављам да ћемо бити у Ужицу на радост начелника Генералштаба и свих нас.

Обележен Дан Војске Србије у ЛесковцуКоментаришући тренутно стање у Копненој зони безбедности министар је рекао да у овом тренутку КФОР појачава своје бројчано стање.

-Подсећам да смо у сваком званичном разговору тражили да се не смањује бројчано стање припадника КФОР-а због могуће дестабилизације, пре свега на простору Севера Косова. Овога пута верујем да се команда КФОР-а и НАТО-а одлучила да правовремено реагује и да обезбеди већу стабилност него што је она била- рекао је министар и нагласио да у Копненој зони безбедности немамо војних изазова, али је нагласио да Војска Србије функционише тако као да је сваког тренутка спремна.

Начелник Генералштаба Војске Србије захвалио је Лесковчанима на стрпљењу које су показали претходних дана када су се припадници војске припремали за данашњу манифестацију. Такође, захвалио је на срдачном гостопримству и добром дочеку свих наших припадника. 

Email