Вести
21.10.2012

Председник Николић на Великом школском часу у Крагујевцу


„Велики школски час“ у КрагујевцуУ крагујевачком спомен-парку „Шумарице“ данас је одржан традиционални „Велики школски час“, у знак сећања на жртве стрељања у Другом светском рату, међу којима су били ђаци и професори Прве крагујевачке гимназије.

Том приликом, председник Србије Томислав Николић положио је венац на споменик страдалима, а венце испред споменика „Пето три“ у Шумарицама, положили су представници Владе Србије и Народне скупштине, Министарства одбране, представници дипломатског кора, међу којима су били амбасадори Немачке, Палестине, Словачке и Белорусије, представници локалне самоуправе и борачких удружења.

„Велики школски час“ у КрагујевцуСимболично, крај хумке стрељаних ђака и професора, венац су први положили и представници Прве крагујевачке гимназије, а молебан жртвама служио је владика шумадијски Јован.

„Велики школски час“ је антиратна манифестација којом се из Крагујевца сваке године свет опомиње да се такав злочин никада не понови. Немачке окупационе снаге су 20. и 21. октобра 1941. године у Крагујевцу стрељале више хиљада цивила у знак одмазде, што се сматра једним од најтрагичнијих догађаја на тлу Србије у Другом светском рату.

За крагујевачку историју датум 21. октобар, који је од прошле године и државни празник, посебан је датум који се обележава низом манифестација током целог месеца.

Email