Вести
31.10.2011

Информисање главних и првих подофицира Војске Србије


Министар одбране Драган Шутановац информисао је данас главне и прве подофицире Војске Србије о најзначајнијим корацима у реформи система одбране у протекле четири године. То је била прилика да се, између осталог, непосредно разговара о темама везаним за подофицирски кор, као и проблемима у свакодневном раду подофицира у нашој Војсци.

Скупу су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић са сарадницима, као и чланови Kолегијума министра одбране.

Министар Шутановац је, осврћући се на најважније резултате Министарства одбране у протеклом периоду, посебно истакао сегменте професионализације ВС који су допринели подизању угледа те институције у друштву, који је у неким прошлим временима био нарушен.

У односу на 2008. годину, нагласио је министар, буџет Министарства одбране је знатно умањен, али упркос томе, подаци сведоче да је располагање новчаним средствима данас далеко ефикасније него претходних година.

Током излагања, министар је посебну пажњу посветио кадровској пирамиди, истичући да подофицири чине више од петине укупног састава наше Војске, и да су њихова просечна примања двадесет одсто виша од републичког просека у Србији. Говорећи о стамбеном збрињавању, министар је изразио очекивање да ће се утврђеним модалитетима који су се показали као добро решење, у наредном периоду стамбено збринути већина припадника Војске Србије.

Према речима министра Шутановца, подофицирски кор има значајан удео у мировним мисијама у којима учествује Војска Србије, и да је за њих, такође, отворена могућност школовања и усавршавања у иностранству.

Говорећи о значају подофицирског кора у Војсци Србије, министар Шутановац је окупљенима поручио да "они треба да буду носиоци стандарда обуке и понашања у својим јединицама, лидери и технички експерти, као и стручњаци тактичких вештина и да су управо подофицири окосница Војске Србије".

Министар је подсетио на најзначајније догађаје који су обележили годину која је за нама, а информисање је завршио нагласивши приоритете у будућем раду Министарства одбране.

У име подофицира, скупу се обратио први подофицир Војске Србије заставник Горан Радић оцењујући да успостављање подофицирског кора као део реформе доприноси јачању улоге подофицира када је реч о обуци, реду и дисциплини у јединици као и јачању бриге о људима.

- Од идеје о формирању подофицирског кора до данашњих дана урадило се много, на чему нам могу позавидети многе војске које су у тај процес кренуле много пре нас. У протеклом периоду израђени су концепти обуке и професионалног развоја подофицира, обезбеђења наше војске подофицирским кадром, као и Правилник о подофицирском кору, а формиран је и Центар за обуку и усавршавање подофицира – истакао је заставник Радић истичући да то не значи да је тај процес завршен, већ напротив да је тек на почетку.

Последњи део сусрета, подофицири Војске Србије били су у прилици да питају и разговарају са министром Шутановцем и његовим сарадницима, као и да укажу на проблеме и изнесу предлоге решења и виђења актуелних тема и токова реформи у Министарству одбране и Војсци Србије.

Email