Вести
13.09.2012

Пријем у Генералштабу поводом војних празника


генерал-потпуковник Љубиша ДиковићПрипадници Војске Србије у септембру обележавају празнике артиљерије, војне полиције, интендантске, техничке, саобраћајне и службе телекомуникација. Тим поводом, у Генералштабу Војске Србије организован је пријем на ком је начелник Генералштаба генерал-потпуковник Љубиша Диковић честитао празнике припадницима ових родова и служби и пожелео им успех у раду.

Генерал Диковић рекaо је да је задовољан тиме што су на пријему присутни генерали, официри, подофицири, војници и цивилна лица, јер овакав начин заједничког обележавања празника јача јединство колектива. Он је нагласио да Војска Србије има амбициозне планове за развој способности у 2013. години и да се улажу напори за унапређење стандарда припадника Војске, пре свега подофицира и професионалних војника.

бригадни генерал Горан ЗековићГоворећи о Дану артиљерије, бригадни генерал Горан Зековић, командант Централне логистичке базе, истакао је да су најбитнији моменти у јачању овог рода Копнене војске са дугом и славном традицијом извођење артиљеријских бојних гађања и одржавање експлоатационих ресурса, као и развој и модернизација оруђа.

Дан артиљерије – 14. септембар – Почела је артиљеријска припрема пробоја Солунског фронта, која је трајала до почетка пробоја – 15.септембра у 5.30 часова 1918. године. Близу 2.000 артиљеријских цеви огласило је почетак дугоочекиваног напада савезничких армија на Солунском фронту.

Генерал-мајор Данко Јовановић, начелник Управе за логистику, нагласио је да су службе, а посебно интендантска, саобраћајна и техничка, увек биле кључ подршке командовању и доношењу одлука, и указао на значај ових служби у савременом добу.

генерал-мајор Данко ЈовановићДан интендантске службе – 14. септембар – Министар војни ђенералштабни пуковник Јован Петровић издао је наредбу, број 1494, о Главном интендантсву и администрацији Врховног штаба  1885. године.

Дан техничке службе – 15. септембар – У барутани „Обилићево“ код Крушевца започела је производња нитроцелулозног (бездимног) барута, 1891. године, што је омогућило да крагујевачки Завод до 1901. године освоји производњу муниције 5 x 57 мм за пушке „Маузер“ М1899. Током 1908. године линија за израду пешадијске муниције је обновљена. Захваљујући развоју и осавремењавању војне индустрије, Србија се убрзано припремала за победе у балканским ратовима и Првом светском рату.

Дан саобраћајне службе – 15. септембар – Краљ Петар Први Карађорђевић издао  је Указ о формирању саобраћајне службе 1908. године.

генерал-мајор Радивој ВукобрадовићОбраћајући се у име припадника службе телекомуникација генерал-мајор Радивој Вукобрадовић, начелник Управе за телекомуникације и информатику, подсетио је присутне на традиције којима се поносе припадници ове службе. Он је истакао да је служба телекомуникације остварила одличне резултате, од којих је најзначајније увођење нових уређаја у наоружање и војну опрему.

Дан службе телекомуникације – 20. септембар – На предлог министра војног престолонаследник Александар Карађорђевић одобрио је Уредбу о војно телеграфу, на основу које су јединице везе издвојене из састава рода инжињерије, прерасле у јединице ранга батаљон-пук и веза је постала самосталан род војске 1916. године. То што је некада била веза, данас су телекомунукације.

бригадни генерал Дејан ЈанковићНачелник Управе војне полиције бригадни генерал Дејан Јанковић рекао је да војна полиција у Србији има традицију дужу од 57 година и да су прве јединице ове намене формиране 1865. године, због чега је Управа војне полиције са Институтом за стратегијска истраживања покренула иницијативу да се промени датум када се обележава Дан војне полиције.

Дан војне полиције – 14. септембар – Наређењем врховног команданта оружаних снага ФНРЈ, број 31, формирана је војна полиција у Југословенској народној армији 1955. године.
Email