Вести | Цивилно-војна сарадња
23.09.2014

Отворена изложба о мисији „Халијард“


Otvorena izložba o misiji "Halijard" У Дому Гарде на Топчидеру вечерас је отворена изложба докумената и архивских фотографија посвећених обележавању 70 година од мисије „Халијард“. Изложби, чији је приређивач Евроатланска иницијатива из Београда, присуствовали су представници Министарства одбране, Војске Србије, амбасаде САД у Београду, Фондације Халијард из Вашингтона, чланови породица америчких пилота и српских војника учесника мисије и остали гости.

Том приликом, присутнима су се обратили специјални изасланик председника Републике Србије Оливер Антић, заменик амбасадора САД у Београду Гордон Дугуд, председник Фондације Џон Капело и главни и одговорни уредник „Евроатлантске ревије“ Даниел Шунтер, који је рекао да изложба обухвата фотографије настале током лета 1944. године, које су амерички пилоти забележили у Србији.

Otvorena izložba o misiji "Halijard" Оливер Антић подсетио је на спасавање више од 500 америчких пилота и истакао како мисија „Халијард“ никада не треба да буде заборављена, те да је изложба омаж пилотима, али и храбром српском народу који их је спасавао.

Према речима Гордона Дугуда, поставка приказује да није заборављен напор, али и храброст српске војске да спаси америчке пилоте. Он је изразио велико задовољство што се налази у земљи таквих хероја.

— Јуче сам био на обележавању јубилеја у Прањанима, данас сам у Београду. Оно што је оставило највећи утисак на мене јесте сарадња наше две војске. Ти односи представљају најснажнију сарадњу Србије и САД, и то се види на неколико нивоа — сарадња са Националном гардом Охаја, као и сарадња у оквиру Партнерства за мир. Наш однос треба да следе и остале државе, рекао је Дугуд.

О седам година истраживања, које је резултирало вечерашњом изложбом, говорио је председник Фондације „Халијард“ и изразио захвалност свим учесницима — ауторима и потомцима америчких пилота и српских војника.

Шира јавност имаће прилику да посети изложбу у Војном музеју у Београду од 29. септембра.

Током oперације „Халијард“, изведене на пољани села Прањани недалеко од Чачка, неколико стотина америчких авијатичара и осталих савезничких пилота евакуисано је уз помоћ Југословенске војске у отаџбини под вођством Драгољуба Михаиловића и Америчке војнообавештајне службе ОСС.
Email