Вести
16.05.2012

Ускоро обука црногорских инжињераца у Војсци Србије


Ускоро обука црногорских инжињераца у Војсци СрбијеПрва група припадника Војске Црне Горе могла би да стигне следеће године у Центар за обуку Копнене војске где би стицали звања инструктора и сертификатора обуке рода инжињерије, уколико тако одлучи тамошње министарство одбране, рекао је данас у Пожаревцу пуковник Јовица Калуђеровић, начелник Одељења за оперативне послове Војске Црне Горе.

Са потпуковником Сашом Ивановићем, командиром инжињеријске чете ВЦГ, пуковник Калуђеровић данас је био гост Команде за обуку и Центра за обуку КоВ где су на координационом састанку размотрене могућности обуке црногорких инжињераца. Пуковник Душко Шљиванчанин, заступник команданта ЦО КоВ са сарадницима, педставио је делегацији ВЦГ капацитете пожаревачког центра и пружио им уверавања да чета за обуку инжињерије има могућности да квалитетно изврши такав задатак.

- Чета за обуку специјалности рода инжињерије, којом командује мајор Новица Тасков, састављена је од искусних и проверених инструктора који су способни да колегама из Војске Црне Горе пруже квалитетну обуку. Изузетно ценимо чињеницу да би и Центар за обуку КоВ могао да допринесе билатералној сарадњи између наше две војске, истакао је пуковник Шљиванчанин.

Ускоро обука црногорских инжињераца у Војсци Србије- Пошто се у Војсци Црне Горе употребљавају иста инжињеријска средства као и у Војсци Србије, а с обзиром да наш систем одбране нема амбиције да развија сопстевно војно школство, дошли смо у Пожаревац како би размотрили могућности да се овде обучавају руковаоци инжињеријских машина, инструктори и сертификатори обуке, рекао је пуковник Калуђеровић. Он је нагласио да из Пожаревца одлази са добрим импресијама и да ће свом министарству поднети извештај са позитивним предлогом о сарадњи са Војском Србије.

Уколико Министарство одбране Црне Горе донесе такву одлуку, већ наредне године у Пожаревцу би могао да се организује одговарајући курс за њихове припаднике рода инжињерије.

Email