Вести
29.04.2012

Годишњица погибије пуковника Миленка Павловића


ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ

Годишњица погибије пуковника Миленка ПавловићаУ Горњем Црниљеву, родном месту пуковника Миленка Павловића, низом пригодних манифестација и комеморативних догађаја обележена је годишњица смрти ратног команданта 204. ловачког авијацијског пука, који је херојски погинуо у ваздушној борби бранећи небо тадашње СР Југославије током сукоба 1999. године.

Припадници 204. ваздухопловне бригаде, која наставља традиције 204. ловачког авијацијског пука, њих педесетак на челу са командантом бригадним генералом Предрагом Бандићем, породица погинулог пилота, активни и пензионисани припадници Војске Србије и бројни мештани још једним традиционалним окупљањем одали су пошту пуковнику Миленку Павловићу.

Годишњица погибије пуковника Миленка ПавловићаТоком суботе и недеље, уприличене су посете културно-историјским споменицима, цркви у Пецки, цркви у селу Скадар, споменику браћи Недић у Осечини, недељној литургији у Горњем Црниљеву и пешачење у дужини од 9 км тзв. школском стазом.

Припадници 204. ваздухопловне бригаде присуствовали су данас и централном обележавању годишњице погибије Миленка Павловића у меморијалном комплексу поред цркве Обновљења храма св. Георгија. После помена, венце су положили заменик команданта ВиПВО бригадни генерал др Миодраг Гордић, бригадни генерал Предраг Бандић, командант 204. ваздухопловне бригаде, припадници Специјалне бригаде, гарнизона Ваљево, представници локалне самоуправе, родбина и пријатељи.

Годишњица погибије пуковника Миленка ПавловићаПородици и окупљенима обратили су се председник општине и командант 204. ваздухопловне бригаде који је нагласио да су он и припадници 204. бригаде дошли „у крај у коме се рађају хероји, да одају пошту али и да се уче како се и воли и брани своја земља“. Окупљање је настављено обиласком спомен-собе, изложбе макета авиона макетара из 204. бригаде, скоковима падобранаца Специјалне бригаде, налетом хеликоптера „газела“, који је десантирао падобранце, и фудбалским утакмицама тимова Специјалне бригаде, 204. ваздухопловне бригаде и локалног клуба који носи име Миленка Павловића

Када је са командног места стигла наредба за полетање 4. маја 1999. пуковник Миленко Павловић је као командант ловачког авијацијског пука спречио да полети млађег колегу који је био на распореду и сукобио се са вишеструко технолошки и бројчано надмоћнијим непријатељем. За овај херојски чин Миленко Павловић постхумно је одликован орденом за храброст, златним летачким знаком и орденом Светог Николаја. О овом подвигу снимљен је документарни филм „Лет у смрт“.

Email