Вести
13.05.2009

МАЂАРСКА ДЕЛЕГАЦИЈА У ЦУК АБХО У КРУШЕВЦУ


Центар за усавршавање кадрова АБХО био је, од 11. до 13. маја, домаћин шесточланој делегацији ОС Републике Мађарске на челу са пуковником Ласлом Молнаром. Циљ посете била је размена искустава из области атомско биолошко хемијске одбране, као и разматрање предлога могућих облика сарадње у наредном периоду.

 

Гостима је током посете приказана инфраструктура Центра која обухвата капацитете каква је радиолошко хемијска лабораторија. Посетиоци из Мађарске су присуствовали динамичкој презентацији „Употреба средстава за симулацију ефеката нуклеарног и хемијског оружја“ и приказу рада вода за обезбеђење нуклеарних и хемијских удеса, и дејства припадника 246. батаљона АБХО на деконтаминацији простора по коме је дејствовано муницијом са осиромашеним уранијумом.

Током званичних разговора, пружена је подршка пројекту „Регионални центар АБХО“, и показано интересовање за обуку и школовање припадника мађарских оружаних снага. Последњег дана посете, делегација ОС Р.Мађарске боравила је и у  Националном центру за контролу тровања ВМА.

Email