Вести
13.04.2011

Сећање на морнаре монитора „Драва“


Седамдесета годишњица потонућа монитора „Драва“ са седамдесет осам чланова посаде, обележена је јуче полагањем венаца на гроб команданта „Драве“ поручника бојног брода I класе Александра Берића и спуштањем венаца у воду на месту потапања брода, на 1287. километру реке Дунав.

Обележавајући седамдесету годишњицу херојског отпора фашистичком агресору и потапања брода Југословенске краљевске морнарице „Драва“ и седамдесет осам чланова посаде на челу с командантом поручником бојног брода I класе Александром Берићем, припадници Речне флотиле, Берићеве унуке Александра и Биљана, представници верских заједница, локалне самоуправе и СУБНОР-а положили су цвеће на његов гроб у селу Белегиш и, уз звуке бродских сирена с брода „Шабац“, спустили венце у воду на месту потонућа, на 1287. километру реке Дунав у близини Челарева.

Говорећи о последњим сатима брода и посаде, њиховом херојском супротстављању далеко надмоћнијем агресору и часној погибији, припадницима Флотиле и присутнима обратио се капетан бојног брода Небојша Јоксимовић, командант Речне флотиле. Он је рекао да је „Драва“, тонући на дно Дунава, поделила херојску судбину са својом посадом, и да је њихов светао пример храбрости, пожртвовања и патриотизма сачувао вечно место на страницама историје и у сећањима генерација.

Командант „Драве“ поручник бојног брода I класе Александар Берић, остао је доследан датој речи да неће предати брод у руке непријатеља. До последњег тренутка остао је на свом месту, на командном мосту, часно вршећи дужност команданта брода. Берићево тело пронађено је код села Белегиш, 90 километара низводно од места потонућа. Пронашли су га сељаци и сахранили на сеоском гробљу у Белегишу.

Монитор „Драва“ потопљен је 12. априла 1941. у неравноправној борби с ескдрилом немачких „Штука“.

 

Email