Вести
25.07.2011

Редовна замена српских мировњака у Конгу


Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Милан Бјелица примио је данас мајора Његоша Копитића и старијег водника Далибора Димића, који у среду путују у Конго, где ће, на штабним дужностима у мировној мисији Уједињених нација MONUSCO, провести следећих годину дана.

Пријему код генерала Бјелице присуствовали су пуковник Жељко Петровић из Здружене оперативне команде Генералштаба и пуковник Јелесије Радивојевић, начелник Центра за мировне операције.

Генерал Бјелица поручио је нашим мировњацма да професионалним односом и квалитетним извршавањем задатака афирмишу учешће Војске Србије у мултинационалним операцијама и достојно бране интересе Републике Србије.

Мајор Његош Копитић, који ће бити ангажован у Главном штабу мисије у Киншаси, истиче да немили политички, економски и безбедносни догађаји који потресају Африку последњих 60 година представљају професионални изазов за сваког припадника Војске Србије.

- Ангажовање Уједињених нација пружа нам јединствену прилику да наставимо светле традиције учешћа наше војске у мировним мисијама. Припреме су биле темељне и свеобухватне и у мисију одлазимо без икаквих непознаница или предрасуда, подвлачи мајор Копитић.

Старији водник Далибор Димић задатке ће извршавати у Истуреном штабу у Гому, на граници с Руандом.

Мировна мисија УН MONUSCO (United Nations Organization Stabilization Mission in the Democratic Republic of the Congo) у ДР Конго успостављена је новембра 1999. године Резолуцијом СБ УН број 1279.

Војска Србије у мисији у ДР Конго учествује са једним санитетским тимом за евакуацију ваздушним путем (АМЕТ) и по једним штабним официром и подофициром.

Email