Вести
25.09.2011

Обележавање Дана Савеза резервних војних старешина Србије


Полагањем венаца на спомен обележја погинулима у НОР-у и оружаним сукобима од 1990-1999. године, тактичко-техничким збором наоружања, опреме и приказом сегмената борилачке обуке припадника Првог центра за обуку из Сомбора и Свечаном академијом у Дому културе у Апатину данас је одржана централна свечаност обележавања Дана Савеза резервних војних старешина Србије.

Испред Министарства одбране свечаности је присуствовао државни секретар МО Игор Јовичић, који је на челу делегације МО и Војске Србије положио венце на спомен обележја.

Обраћајући се резервним војним старешинама Србије државни секретар Јовичић је, између осталог, рекао како нам данашњи савремени токови живота намећу и другачији начин организовања цивилних и војних структура државе, па самим тим и организацију Савеза резервних војних старешина, као и реализацију програмских задатака у односу на раније периоде.

- Данас се готово све армије света у одређеним ситуацијама ослањају на своје резервне снаге и у том смислу ни ми нисмо изузетак - рекао је Јовичић и истакао како нам је циљ, припремајући се да успешно одговоримо савременим безбедносним изазовима, ризицима и претњама, обучавање и оспособљавање свих структура система одбране и безбедности наше државе. Он је додао да је у складу са постављеним задацима и мисијама и садашња обука професионалних припадника Војске усмерена ка новим правцима и има другачији карактер у односу на претходни.

 - Постигнути ниво професионализације Војске је процес од општег друштвеног интереса, а достизање постављених циљева захтева реализацију низа задатака, у првом реду заокружењем процеса трансформације Војске, као и ангажовање у оквиру програма Партнерства за мир и у учешће у мултинационалним операцијама – нагласио је државни секретар Јовичић.

Обележавању Дана СОРВСС присуствовали су и бригадни генерал Добривоје Вељковић, начелник Управе за људске ресурсе ГШ ВС, бригадни генерал Горан Радовановић, заменик команданта Команде за обуку, пуковник Слађан Ристић, начелник Управе за традицију, стандард и ветеране МО, Ђорђе Маленковић, председник Савеза, др Живорад Смиљанић, градоначелник Апатина и други гости. 

Погледајте фотогалерију!

Email