Вести
19.09.2009

Свечана промоција нових официра Војске Србије


Испред Дома Народне скупштине одржана је свечана промоција 129. и 130. класе студената Војне академије у официре Војске Србије. Ради се о четвртој генерацији потпоручника која је на овај начин, свечаним дефилеом и јединственом војном церемонијом, представљена грађанима Србије.

Свечаности су присуствовали председник Републике Србије Борис Тадић, председник Владе Мирко Цветковић, председник Народне скупштине Славица Ђукић Дејановић, министри у Влади Србије, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, министар одбране Турске Мехмед Веџди Гонул, министар одбране Црне Горе Боро Вучинић, начелник Генералштаба Војске Црне Горе вице-адмирал Драган Самарџић, најодговорније личности из система одбране, представници дипломатског и војно-дипломатског кора, верских заједница, града Београда, родитељи, родбина и пријатељи младих официра.

Председник Републике Србије Борис Тадић том приликом је рекао да је упркос изазовима са којима се суочава свет услед глобалне кризе која утиче на унутрашњу ситуацију сваке земље, Србија успела да очува своју економску и политичку стабилност.

- Протекла година била је веома динамична и можемо да је оценимо успешном за нашу државу и дипломатију. Профилисали смо спољну политику земље кроз константне дипломатске напоре који су почели да дају резултате. Заокружили смо доктрину наше спољне политике чији је саставни чинилац и Војска Србије – рекао је председник Тадић.

Подсетивши да је на почетку 21. века свет доживео значајне промене, председник је рекао да у је склопу политичких и геостратегијских померања која су, између осталог, последица глобалне економске кризе, Србија успела да свој међународни кредибилитет оснажи и у задатим околностима нађе своје место.

Када све то узмемо у обзир, Србија данас има дефинисана четири стуба спољне политике: Европску унију, Русију, САД и Кину. Ова чињеница ће бити темељ наших међународних односа на дуже стазе. Са Сједињеним Америчким Државама непрекидно радимо на побољшању билатералних односа. Желим да подсетим да са Америком имамо потписан споразум СОФА - документ на којем се темеље војни и билатерални односи наше две земље. Војска Србије са Националном гардом Охаја има највиши могући степен сарадње, она је је дугогодишња, за нас веома корисна и зато је сматрам изузетно значајном. Ускоро, пре одласка на Генералну скупштину УН у Њујорк, посетићу Охајо и имати састанак са представницима штаба Националне гарде о даљим корацима у нашој војној сарадњи.

У односима са Русијом имамо значајне економске и спољно-политичке потенцијале и велику подршку коју нам ова пријатељска земља даје у одбрани интегритета наше земље на Косову и Метохији. Са Руском Федерацијом, као и са земљама ЕУ, очекује се повећање обима сарадње посебно на пољу војног образовања. Кина je потпуно јасно наступила као будући светски економски лидер и са том земљом остварили смо стратешко партнерство као једина европска земља.

Недавно је Србију посетио начелник Генералштаба кинеске Војске што је потврдило потенцијале обострано корисне војне сарадње. Отворене су нове области сарадње у војно-медицинској и одбрамбеној индустрији.

Све оне који имају примедбе на оваква стратешка партнерства желим да подсетим, Србија је у својој недавној прошлости имала много непријатеља и зато нам сада ниједан пријатељ није сувишан – нагласио је председник.

Тадић је казао да ће наша земља у будућности стварати нова политичка и економска партнерства, јер је то добро за нашу државу и грађане. Политика која се томе противи, рекао је председник, била би дубоко штетна и водила би земљу у изолацију, привреду у потпуну економску неизвесност, а безбедност државе у ризике са несагледивим последицама .

Он је подсетио да нас и за многе земље из Покрета несврстаних веже историјско пријатељство, а да наша привреда, пре свега грађевинарство и војна индустрија, има велику шансу да обнови некадашњу традицију сарадње и наступа на тим тржиштима.

Србија, према његовим речима, не прави стратешки заокрет и нема намеру да постане чланица Покрета несврстаних, већ жели да обнављањем политичких веза оснажи међународни утицај, а унапређењем привредне сарадње отвори врата за наступ предузећа на тим традиционално пријатељским тржиштима.

Председник је рекао да Србија обнавља и војно-економску сарадњу са земљама Блиског истока. Он је подсетио да су са Ираком склопљени уговори вредни око 400 милиона долара, а да су у току разговори о новим уговорима са још неколико земаља.

- Никаквих дилема не треба да буде - за Србију је централни политички циљ чланство у Европску унију. Највећи интерес свих грађана јесте да постанемо равноправна и уважена чланица европске породице народа, са нашим укупним привредним и безбедносним потенцијалом, нашом културом и идентитетом. То је политички циљ који нема премца нити алтернативе.

Наглашавам да успостављена стратегијска партнерства не само да не ометају постизање тог циља већ му управо доприносе. Србија има своју европску будућност. Спремни смо да у потпуности испунимо услове и уклонимо све препреке на нашем путу ка ЕУ – рекао је српски председник.

Он је подвукао да ће сарадња са Хашким трибуналом бити окончана јер тиме се отвара и песпектива за све људе, породице, за децу. До сада је, истакао је Тадић, много урађено у том правцу и надлежне институције раде даноноћно како би свој посао упешно привеле крају.

- Искрени смо заговорници регионалне сарадње и покретачи бројних регионалних иницијатива. Србија жели стабилност и што боље регионалне односе. Наша Војска је фактор мира и стабилности и тако ће остати у будућности.
Србија штити своје националне интересе, традицију, културу, идентитет и брине о нашим сународницима који живе ван граница наше земље, али потпуно гарантује и поштује суверенитет и територијални интегритет свих регионалних суседа, чланица УН.

Подсетићу да је у Београду недавно одржана конференција начелника генералштабова балканских држава која је окупила челне људе војски Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Македоније, Румуније, Турске и Србије. Многе од тих војски данас јесу чланице НАТО.

Ми смо се определили да будемо пуноправан и активан члан Партнерства за мир и желимо да потпуним укључењем у овај програм Србија добије важан спољно -политички квалитет за изградњу односа поверења и сарадње са другим земљама.

Србија жели да временом, кроз своје активности у потпуности искористи све што јој омогућава програм Партнерство за мир.

Школовање у систему војног школства представља чврсто повезан систем студијских програма, војне обуке и војно-стручног усавршавања старешинског кадра, који је потпуно у складу са концептом интероперабилности и нашим ангажовањем у оквиру Партнерства за мир. Тиме се наши официри оспособљавају за учешће у мировним операцијама и рад у међународном војном окружењу чему је Република Србија недвосмислено посвећена.

Доказ за то је недавно ангажовање припадника Војске Србије у мировној мисији у Чаду, под мандатом Уједињених нација, као и напори да подигнемо своје капацитете и дамо свој допринос успостављању мира на глобалном нивоу, тамо где је наша помоћ добродошла. То је претпоставка кредибилитета једне земље и међународно дефинисана обавеза сваке државе чланице Уједињених нација – нагласио је председник Тадић.

Он је констатовао да реформа Војске и нашег одбрамбеног система тече по јасно утврђеном плану.

- Дугорочно гледано, можда најзначајнија за питање одбране је чињеница да у скупштинску процедуру улази шест законских пројеката од виталног значаја за реформу система одбране, међу њима су стратегија националне безбедности и стратегија одбране.

Оно што желим посебно да истакнем као приоритет јесте завршетак процеса професионализације војске до краја мандата ове Владе. Професионализацијом Војске Србије добићемо обученог и високо специјализованог војника коме ће то бити посао и животно опредељење и на тај начин Војску ћемо унапредити до стандарда европских војски.

Што се тиче сарадње са међународним снагама у нашој јужној покрајини могу оценити да је она на задовољавајућем нивоу. Опредељени смо за мир и желимо сигурност за све наше грађане.

Србија никада и ни под којим условима неће признати независност Косова. Истовремено, Влада Републике Србије ће у сваком моменту и надаље, проналазити практична решења за многа питања свакодневног живота.

Остајемо привржени ставу да се мора пронаћи компромисно решење за питање Косова и да се оно може наћи једину кроз нове преговоре, за које ће се простор отворити после будуће одлуке Међународног суда правде. На тај начин бринемо о животима Срба који су на Косову и Метохији најугроженији, али и свих других грађана и доприносимо миру и стабилности у овом нашем делу Европе- рекао је Тадић.

Председник је подсетио да је недавно усвојен Закон о националним саветима који мањинама у Србији гарантује највиши степен заштите. Тај закон, рекао је, Тадић, оцењен је одличном оценом у међународним стручним круговима.

- Устав Републике Србије такође гарантује мањинама право на различитост. Посебно подвлачим да Устав Републике Србије гарантује свим грађанима право на изражавање ставова и на окупљање, као што свима гарантује и слободу мишљења.

Право на различитост је претпоставка слободног друштва. На овом месту желим још једном да нагласим: Србија јесте и биће слободна, независна, сигурна и демократска земља. Државни органи Републике Србије ће на свако насиље и угрожавање основних људских и демократских права, реаговати у складу са својим законским овлашћењима. Само држава има право да примени силу, у складу са законима, и држава ће заштити све своје грађане - без обзира на њихову националну, верску, полну, или политичку припадност. Дакле, држава неће дозволити насиље, а Србија јесте и биће земља слободе и мира за све који у њој живе – нагласио је председник Србије.

Закључујући излагање председник Тадић поново се обратио најмлађим официрима Војске подсетивши да им је по успешном завршетку војне вежбе „Дипломац“ рекао да је суштина одбране територијалног интегритета и суверенитета – вођење одговорне и мирољубиве политике.

- Сада, као председник Србије вам кажем: тражим од вас да браните Србију и чувате мир. Захвалан сам свим припадницима Војске Србије што су реафирмисали војни позив. Данас је поново част бити српски војник – рекао је он.

Председник Републике Србије новопроизведеним потпоручницима честитао је први чин поздравом – живела Србија!

Председник Тадић доделио је, традиционално, официрске сабље првом другом и трећем у рангу, потпоручницима Милану Ковачевићу, Бојану Танасковском и Милутину Мојсиловићу.

Министар одбране Драган Шутановац доделио је пиштоље са посветом најуспешнијим потпоручницима у батаљонима Копнене војске, Ваздухопловства и противваздухопловне одбране и Логистике – Филипу Стошићу, Николи Димитријевићу и Момиру Станковићу.

Начелник Војне академије бригадни генерал Младен Вуруна захвалио је високим званицама као и окупљеним грађанима зато што су својим присуством учинили да данашњи догађај буде на највишем државном и војничком нивоу. Он је рекао да је Војна академија у протеклих годину дана извршила све задатке.

- У Војној гимназији где школујемо око 300 ученика школовање је завршила 33. класа, а најбољи међу њима наставили су школовање на Војној академији. Ове године, као и претходних, једног ученика те класе послали смо на школовање у војну академју Сједињених Америчких Држава. На основним студијама ВА школујемо око 700 студената за Копнену војску, ВиПВО, логистику и речне снаге. Маја месеца ове године Војна академија добила је уверење о акредитацији институције и студијских програма. Извршена је хармонизација војног образовања са системом високог образовања у нашој држави и ВА је сврстана у ред високообразовних институција Републике и Европе – рекао је бригадни генерал Вуруна.

Он је истакао да се студенти ВА данас школују на пет студијских програма основних академских студија, а планира се и уписивање на мастер студије. Вуруна је истакао да се у Школи нациоалне одбране, као највишем нивоу усавршавања, поред официра ВС налазе и старешине из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније и Русије. На последипломским студијама на ВА налази се и већа група официра из Алжира.

Начелник ВА рекао је да су главни актери данашње свеаности били студенти 129. клсе логистике и 130. класе КОВ, ВиПВО који су своје петогодишње, односно четворогодишње школовање завршили са врлодобром просечномм оценом 8,07. Он је подсетио на трајање и сложеност наставног процеса кроз који су млади потпоручници прошли.

- Колико знају и колико могу показали су на научним конференцијама у земљи и у иностранству, на такмичењима у познавању међународног хуманитарсног права и на завршној тактичкој вежби где су положили испит. Стигли су да учествују и у реализацији 25. летње Универзијаде и на крајум успешно су одбранили дипломске радове пред својим професорима. Након свега што су учинили, спремни и оспособљени за почетне дужности, они су показали и доказали да су своје дипломе и чинове потпоручника заслужили – рекао је Вуруна.

Потпоручник Милан Ковачевић, у традиционалном обраћању првог у рангу рекао је да је његова генерација данас спремна за све задате које свака држава поставља пред своје војнике.

- Спремни смо да у сваком тренутку следимо традицију Српске војске и унапређујемо је у новом добу, пред новим изазовима. На овај радостан и частан дан желимо да се захвалимо свима који су стајали уз нас током година обуке учења и рада. У било којој мисији да се нађемо показаћемо да поверење које сте нам указали и подршка коју сте нам пружили нису били узалудни – рекао је потпоручник Ковачевић.

Свечани дефиле јединица Војне академије пратио је и налет авијације Војске Србије са авионима миг 29, орао и супергалеб.

Посебну атракцију чинила је и велика застава Србије, поклон нашег најбољег тенисера Новака Ђоковића, коју су испред свечаног строја носили припадници Гарде.

Први пут, међу подешелонима Војне академије нашли су се и студенти прве генерације основних студија Војномедицинске академије.

Поздрав пилота мајора Миломира Миљковића из авиона миг 29 који је надлетео плато испред Дома Народне скупштине означио је крај свечаности и традиционално бацање шапки.

Наставни процес по којем су школоване 129. и 130. класа ВА реализован је са фондом од 4.200 до 5.200 часова и полаганих 41 до 56 испита. Реализација наставног процеса, укључујући и оцењивање студената је према универзитетским стандардима. Током студирања реализовано је 145 посебних облика наставе по Наставном плану и програму и посебном Плану ангажовања јединица, средстава, објеката и полигона Војске Србије.
Email