Вести
02.08.2011

Обележен Дан рода авијације


Централна прослава Дана рода авијације одржана је данас на аеродрому Ниш у организацији 98. ваздухопловне бригаде. Припадници Ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије уприличили су грађанима Ниша, припадницима матичних јединица и њиховим породицама атрактиван летачки програм уз изложена борбена средства и авионе.

Више од 4.000 посетилаца имало је прилику да ужива у атрактивној демонстрацији оспособљености елитних летачких јединица ВиПВО, 204. и 98. ваздухопловне бригаде као и Центра за летна испитивања Техничког опитног центра.

Честитајући припадницима авијације Дан рода и крсну славу Светог Илију, прославу је свечано отворио командант Ваздухопловства и противваздухопловне одбране бригадни генерал Ранко Живак истакавши том приликом да 2. август има посебан значај у ваздухопловној историји и традицији српског народа.

- Иза нас је скоро један век стварања овог рода, век у којем су летачи често и давали своје животе за слободу народа и одбрану отаџбине. Наш Дан ове године дочекујемо задовољни резултатима које постижемо. У потпуности смо реализовали циљеве летачке обуке. Ваздухопловство се налази у континуираном процесу изградње оперативне способности, учествује на међународним вежбама и активно ради на осавремењивању ваздухопловне технике и средстава. Са посебним поносом приводимо крају увођење у оперативну употребу домаћег школског авиона „ласта“, закључио је Живак.

Летачки део манифестације отворили су падобранци матичног 63. падобранског батаљона доскоком испред публике на одушевљење најмлађих гостију. Посетиоци су имали прилику да виде наступе наших најмодернијих ловаца МиГ-29 101. ескадриле и јуришнике орао 241. ескадриле из Лађеваца као и најновије транспортне хеликотере који су ушли у састав ВиПВО типа Ми-17. Публика је такође уживала у атрактивном формацијском летењу хеликоптера газела гама 714. ескадриле Сенке као и летовима хеликоптера Ми-8.

Летачки програм у организацији Ваздухопловства и противваздухопловне одбране ове године окончан је скоком најбољих српскох спортских падобранки, међу којима је била и заставник Радмила Ђурић из 63. падобранског батаљона. За данас је било планирано да оне покушају да оборе државни рекорд у осмочланој формацији и да на висини од 2.500 метара, у трајању од пет секунди, одрже формацију. Због лоших метео услова, овај покушај одложен је за прву следећу прилику.

Припадницима рода авијације честитке поводом Дана рода упутили су министар одбране и начелник Генералштаба ВС.

Погледајте фотогалерију! 

Email