Вести
16.11.2012

Обележен Дан Копнене војске


ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ

Обележен Дан Копнене војскеЦентрална свечаност поводом Дана Копнене војске одржана је данас у касарни „Мија Станимировић“ у Нишу.

Свечаности су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић са сарадницима, државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић, команданти команди оперативног нивоа и Гарде, бригада и батаљона Копнене војске, представници организацијских јединица Министарства одбране из нишког гарнизона, Министарства унутрашњих послова, локалне самоуправе, Српске православне цркве, Организације резервних војних старешина, борачких удружења, Клуба генерала и адмирала и грађани Ниша.

Генерал Диковић је у свом говору истакао да је традиција један од кључних ослонаца Републике Србије у остваривању својих циљева.

Обележен Дан Копнене војске- Данас се сећамо бриљантних успеха српске војске у Првом светском рату, а то се могло урадити само чврстим јединством војске и народа, високом мотивацијом, јасно дефинисаним циљевима и слободарском традицијом, рекао је генерал Диковић.

Начелник Генералштаба је одао признање припадницима Копнене војске за све реализоване задатке између два празника, а посебно за извршавање задатака у Копненој зони безбедности где је данас Војска Србије кључни фактор стабилности.  Он је припадницима Копнене војске честитао и на успесима у домену јачања оперативних способности и учешћу у мултинационалним операцијама „где се и припадници других армија диве нашим војницима и старешинама на оспособљености, одлучности и дисциплини“.

Обележен Дан Копнене војскеГоворећи о будућности Копнене војске и Војске Србије, генерал Диковић је рекао да постоји потпуно разумевање Министарства одбране за настојања Војске по питањима обучености њених припадника, опремања савременим наоружањем и војном опремом и измена у организационој структури.

- Желимо блиставу војску која ће бити чврст гарант мира и на понос грађана Србије, завршио је своје обраћање генерал Диковић.

Командант Копнене војске генерал-мајор Милан Мојсиловић рекао је да се осећа поносним што припадници Копнене војске, највећег и најмасовнијег вида Војске Србије, обележавају почетак Колубарске битке као свој празник.

Генерал Мојсиловић је истакао да Копнена војска извршава задатке на непрекидном обезбеђењу административне линије са КиМ и контроли Копнене зоне безбедности, чиме обезбеђује и одржава мир, како би сви грађани, без обзира на верску и националну припадност, могли нормално да живе и раде.

Обележен Дан Копнене војске- Припадници Копнене војске ће се, на темељу патриотизма, храбрости, одлучности и знања, трудити да буду достојни славних традиција српске војске, којима су исписане најсветлије странице српске историје, поручио је генерал Мојсиловић.

На данашњој свечаности изведени су дефилеи моторизованих подешелона и јединица Копнене војске.

Поводом Дана Копнене војске, претходних дана организован је богат програм: флилмска пројекција, изложба фотографија, фудбалска утакмица ветерана Србије и екипе Копнене војске, фолклорно вече, позоришна представа и свечана академија.

Јутрос су делегације Копнене војске, Треће бригаде и Мешовите артиљеријске бригаде положиле венце на Споменик Краљу Александру Ујединитељу у Нишу.

Email