Вести
18.04.2009

Резултати 42. Светског војног првенства у маратону


Победник 42. Светског војног првенства у маратону је Aхмед Mустафа, припадник оружаних снага Катара, победника и у екипном пласману. Друго место заузео је Заид Ларуси из Марока, док је бронзану медаљу освојио Пољак Качмарек Качмарек. У екипном пласману, после Катара, Пољска је друга, а Алжир трећи. Тим Војске Србије у маратону пласирао се на седмо место, а најбољи српски маратонац и у војној и у цивилној конкуренцији је Сретен Нинковић који је на циљ стигао шеснаести.

У женској конкуренцији победила је Раса Драздаускаите из Литваније, друга је Шпањолка Марија Руиз, док је трећа на циљ стигла Џејми Марти из Сједињених Америчких Држава. У екипном пласману војног маратона у женској конкуренцији на првом месту је САД, друга је Шпанија, док је треће место заузела Немачка.

Светско војно првенство у маратону значајно је допринело квалитету Београдског маратона, јер су од десет првопласираних маратонаца четворица припадници оружаних снага. У женској конкуренцији од пет првопласираних, чак четири долазе из војске.

Медаље и дипломе победницима уручио је начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, а пехаре државни секретар Министарства одбране Зоран Јефтић.

У оквиру 42. Светског војног првенства у маратону такмичило се укупно 99 такмичара, 80 у мушкој и 19 у женској конкуренцији. Наступило је укупно 25 репрезентација са четири континента, што је највећи број земаља учесница светских војних првенстава у маратону.
 

Email