Вести
08.06.2011

Почела Пета Конференција начелника генералштабова балканских земаља


Начелник Генералштаба Војске Србије учествује данас на Петој конференцији начелника генералштабова балканских земаља, која се одржава у Охриду.

Поред генерала Милетића, на конференцији учествују начелници генералштабова Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе и Македоније, заменици начелника генералштабoва Грчке и Румуније, као и командант 3. армије Оружаних снага Турске.

Као гости, конференцији присуствују заменик председавајућег Војног комитета НАТО генерал Валтер Гаскин, командант Здружених снага Напуљ адмирал Семјуел Локлир  представник Европске команде Оружаних снага САД и заменици начелника генералштабова Хрватске и Словеније.

На отварању конференције присутнима су се обратили македонски председник Ђорђе Иванов и начелник Генералштаба Армије Македоније генерал-потпуковник Мирослав Стојановски. Председник Иванов, подсећајући да су основне претње безбедности у савременом свету тероризам и екстремизам, указао је на значај Конференције начелника генералштабова балканских земаља, која у потпуности одражава дух сарадње у југоисточној Европи.

Конференцију начелника генералштабова балканских земаља, важну иницијативу за јачање војне сарадње у региону, основале су Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Црна Гора, Грчка, Македонија, Румунија, Србија и Турска. Прва конференција одржана је 2007. године у Солуну, а 2009. године у Београду је одржана трећа оваква конференција.


 

Email