Вести | Државно партнерство са Охајом
15.07.2009

Делегације ВиПВО у посети Охају


Уочљиво је да је водиља оспособљавања у Националној гарди Охаја поседовање великог броја тренажера и симулатора за различите облике и садржаје који се спроводе током обуке. На тај начин знатно се смањује цена оспособљавања људи, а припадници Гарде доводе се у ситуације које их очекују у извршавању реалних мисија, истакао је бригадни генерал Јовица Драганић, начелник Штаба Команде ВиПВО, после посете Охају.

Током јуна у посети Националној гарди Охајо биле су две делегације из Ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије. Бригадни генерал Јовица Драганић, начелник Штаба Команде ВиПВО био је радној посети током које се расправљало о теми Професионални развој и презентација штабова – други део  (први део разговора завршен је у фебруару). Готово у исто време у Охају је била и четворочлана делегација припадника ПВО Војске Србије, која је тамо боравила у оквиру размене јединица ПВО малог домета. Током посете обишао је највећи камп и центар близу Равене у коме се обучава већина припадника Националне гарде и присуствовао целодневном обучавању и оспособљавању њених припадника. Током посете генерал Драганић најпре је обишао наше подофицире који се у бази Рикен Бакер обучавају на основном подофицирском курсу, а присуствовао је и свечаности која се организује поводом испраћаја војника Националне гарде у мисију у Авганистан.

Том приликом приказане су три вежбе. Прва вежба односила се на рад јединице везе која је симулирала долазак на непознати простор, на коме је имала задатак да са расположивом опремом за веома кратко време обезбеди све комуникацијске везе извештавања, обавештавања и друге врсте веза и преноса слике у реалном времену. Следећа вежба приказивала је рад пољске болнице на терену у ратним условима, приликом масовних рањавања и збрињавање припадника гарде Охаја. Показано је и на који начин Национална гарда реагује у случају када поједине групе демонстрирају и праве нереде испред објеката значајних за функционисање државе.

Када су исцрпљени сви механизми цивилних власти, постојеће полиције у држави Охајо, тада по позиву и одобрењу гувернера на сцену ступа Национална гарда, која има обучене тимове и јединице за решавање такве ситуације.   Генерал Драганић обишао је и Форт Пери, велики и добро припремљен полигон, на коме је могао да сагледа начин појединачног и тимског оспособљавања људи. На полигону постоји учионица и вежбалиште где се припадници Националне гарде обучавају у реалној ситуацији пратње конвоја током извршавања мисија, са електронским симулацијама стварног терена и изазова који могу да проистекну из таквог ангажовања. Поред тога, полигон располаже великим бројем електронских стрељана, вежбалишта и других садржаја неопходних за спровођење обуке Гарде.

Генерал Драганић је истакао ангажовање наше четворочлане делегације из ПВО, која је учествовала у бојном гађању из система ПВО типа авенгер. - Могли смо да се уверимо да су наши људи, који се тамо налазе на обуци, успели да се за веома кратко време добро обуче и да остваре врло добре и одличне резултате у гађању. Такав облик сарадње са Националном гардом Охаја још једном је потврдио висок степен уважавања, потпуно професионалан и пријатељски однос у размени информација и садржаја који су били тема разговора.  Кроз тренинге, који имају практичан ефекат и значај подиже се ниво оспособљености наших припадника, а знања која се стичу на полигонима у Охају могу да пренесу осталим припадницима Војске Србије.

У саставу  четворочлане делегације из ПВО Војске Србије, која је од 9. до 20. јуна била у радној посети Националној гарди Охаја, тачније 1. дивизиону ПВО малог домета из састава 174. бригаде ПВО, били су потпуковник Вујадин Николић, вођа делегације, мајор Борис Стојковић из Команде ВиПВО, поручник Младен Митровић и старији водник Александар Мијалковић из 177. артиљеријског ракетног дивизиона 204. авијацијске базе. Тема њихове посете била је размена јединица ПВО малог домета и даље унапређење билатералне сарадње, а циљ сагледавање организације, реализације и евалуације индивидалне и колективне обуке у артиљеријско-ракетном дивизиону ПВО малог домета. Чланови наше радне групе имали су прилику да се укључе у процес индивидуалне обуке.

– За време те посете могли смо да сагледамо процес планирања и организовања обуке у таквој врсти јединице, односно бројне процедуре које су они развили и практичан начин њихове примене. Пружена нам је могућност да се обавестимо и о неким  другим сегментима Националне гарде Охаја, односно да обиђемо одређене јединице које су у том периоду биле на вежбовним активностима у Равени и Форт Перију. Тамо смо видели како се у теренским условима, односно у вежбовним, организује рад у јединицама сличне намене и састава као што су наше – истакао је потпуковник Николић. – Нас четворица укључили смо се у обуку послужилаца система авенгер, у део везан за рад на тренежерима, односно практично бојно гађање циљева на земљи и у ваздушном простору из противавионског топа 12,7 мм. С обзиром на то да смо били у истој ситуацији као и њихови послужиоци, могли смо да сагледамо предност постојања квалитетних симулатора и тренажера, јер смо за само неколико дана доведени на ниво који је потребан да испунимо задати критеријум у гађању. Припадници ПВО Војске Србије посетили су и православну цркву српске заједнице у Кливленду.

 
Email