Вести
06.06.2011

Почела штабна вежба „CARANA“


Петодневна трилатерална штабна вежба „CARANA“, Министарства одбране Републике Србије, Министарства одбране Велике Британије и Министарства одбране Краљевине Норвешке отпочела је данас у Центру за мировне операције Генералштаба Војске Србије.

Прва два дана радиће се на непосредној припреми за вежбу, док ће се од 8. до 10. јуна вежба и практично реализовати.

У питању је вежба из Друге мисије Војске Србије - учешће у изградњи и очувању мира у региону и свету. Вежба се реализује са слушаоцима 54. класе Генералштабног усавршавања, уз учешће припадника Министарства унутрашњих послова, Жандармерије и представника Центра за мировне операције, који ће у вежби имати улогу посматрача.

Сврха вежбе јесте обучавање војног, цивилног и особља МУП-а у области разоружања, разминирања, заштите снага и заштите становништва. Учесници вежбе обучаваће се и у активностима контроле територије.

Истовремено са обуком слушалаца реализоваће се и практична обука предавача и наставника Војне академије, који су тренутно у руководству вежбе у својству посматрача, како би у догледно време преузели улогу извођача вежбе. Ту улогу сада имају учесници из Холандије, Немачке, Норвешке и Велике Британије.

 

Email