Вести
27.09.2012

Пријем код генерала Бјелице поводом предстојећих празника


Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Милан Бјелица примио је данас делегације рода артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства (АРЈ за ПВД) и атомско-биолошко-хемијске (АБХ) службе.

Пријем код генерала Бјелице поводом предстојећих празникаПријем је уприличен поводом предстојећих празника – Дана АБХ службе и Дана АРЈ за ПВД.

Делегацију рода АРЈ за ПВД предводио је бригадни генерал Душко Жарковић, командант 250. ракетне бригаде за ПВД и председник Савета рода АРЈ за ПВД, док је на челу делегације АБХ службе био пуковник Слободан Савић, командант Центра за усавршавање кадрова АБХО и председник Савета АБХ службе.

Дан АБХ службе обележава се 28. септембра у знак сећања на дан када је у Крушевцу 1932. године почело формирање барутанског одељења у оквиру Завода „Обилићево“. Била је то прва регуларна јединица противхемијске заштите.

Дан АРЈ за ПВД обележава се 30. септембра у знак сећања на исти датум 1915. године када је артиљерац Радомир Рака Љутовац ватром из топа оборио немачки авион који је учествовао у бомбардовању Крагујевца. Било је то прво обарање непријатељског авиона противавионским топом у Србији. 

Email