Вести
28.11.2008

ЕКСПЕРТСКИ РАЗГОВОРИ О РЕВИЗИЈИ КУМАНОВСКОГ СПОРАЗУМА


 

НАПУЉ - Начелник Генералштаба Војске Србије, генерал-потпуковник Здравко Понош, изјавио је да се данас са званичницима НАТО-а и Кфора, на састанку у Напуљу посвећеном безбедносној ситуацији на Косову, договорио о експертским разговорима о ревизији Кумановског споразума.

- Данас сам у Напуљу имао састанак са командантом здружених снага НАТО-а Марком Фицџералдом. Разговарали смо о безбедносној ситуацији на Косову и Метохији, а састанку је присуствовао и командант Кфора, генерал потпуковник Ђузепе Емилио Гај. Састанак са Фицџералдом је наставак разговора које сам имао прошле седмице у Бриселу са командантом НАТО-a за Европу, генералом Кредоком. Теме разговора биле су исте, то јест главна тема је била безбедносна ситуација на Косову и Метохији. Овог пута разговори су вођени у светлу чињенице да је Савет безбедности УН подржао извештај генералног секретара Бан Ки Муна о реконфигурацији УНМИК-а, односно о распоређивању Еулекса. Имамо и чињеницу о формирању такозваних Косовских безбедносних снага, уз учешће Кфора, чему се ми противимо - истакао је генерал Понош.

- У суштини имамо промењену безбедносну констелацију на терену и све су то разлози да се преиспита Кумановски споразум и његова сврсисходност у постојећем облику и зато сам тражио и договорили смо се да се одрже експертски разговори о ревизији Кумановског споразума, јер то једноставно ситуација захтева - закључио је генерал Понош.

Представници Војске Југославије и НАТО-а потписали су 9. јуна 1999. године у Куманову Војно-технички споразум о повлачењу југословенске војске и полиције са Косова. Тиме су окончани ваздушни напади НАТО-а на Југославију, а на Косову су, на основу Резолуције Савета безбедности УН 1244, распоређене међународне снаге, у чијем је саставу највећи број војника из земаља чланица НАТО-а.

Током боравка у Италији начелник Генералштаба ВС
се састао и са начелником Генералштаба Оружаних снага Италије генералом Винћенцом Кампоринијем са којим се сагласио да има и простора и интереса да се војна сарадња и даље унапређује у областима од обостраног интереса. Ту спада и сарадња специјалних јединица која је и до сада била развијена, прецизирао је начелник Генералштаба ВС, који је током званичне посете Италији обишао и команду специјалних јединица у Риму и припаднике специјалне јединице у Ливорну. (Танјуг)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Email