Вести
25.02.2011

Потписани први уговори за добровољно служење војног рока


Прва генерација младића и девојака, са територије Регионалног центра Београда, потписала је данас са Министарством одбране уговор за добровољно служење војног рока. Уговор је у Дому Гарде на Топчидеру потписало око 50 будућих војника, а тромесечна обука ће почети 1. марта у регионалним центрима у Сомбору, Ваљеву и Лесковцу.

Као први кандидати који ступају на утабано тле служења војног рока, али на принципу добровољности, ви сте ушли у историју. На служење одлазите у снежном амбијенту, идеалном за обуку и проверу психо-физичких способности. Не сумњам да су колеге у регионалним центрима припремили услове за ваш дочек, смештај, тријаж, облачење. Желим вам да три месеца искористите квалитетно, да се оспособите за војну евиденциону специјалност и тако стекнете и право да евентуално постанете професионални војници – рекао је пуковник Драгосав Лацковић, начелник Управе за обавезе одбране, окупљеним младићима и девојкама.

Према његовим речима, интересовање је премашило капацитете и потребе Војске Србије. Чак 1.220 кандидата пријавило се за добровољно служење војног рока, а места је било за 500. Међу њима, од 123 девојке, селекцијом је одлучено да 70 задужи униформу.

Момци и девојке који сада нису добили прилику, служби ће моћи да приступе у септембарском упутном року. Чак се и омладинцима, старости од 19 до 30 година, који су војну обавезу регулисали у цивилној служби, указује шанса да служе под оружјем, чиме би стекли могућност да касније конкуришу за службу у Војсци, полицији или дужностима физичко-техничке заштите – најавио је начелник Управе за обавезе одбране.

Он је додао да ће од 55 кандидата (51 мушкарац и четири девојке) који су уговоре потписали у Дому Гарде, четворица, служити војни рок дупло дуже.

То су кандидати упућени на курс резервних официра чија обука траје шест месеци. Они морају да савладају и основну војничку обуку и да се оспособе за командовање јединицом ранга вода – додао је Лацковић.

Начелник Регионалног центра Министарства одбране Београд пуковник Небојша Глигоријевић подсетио је на кораке начињене на путу ка професионализацији Војске, додајући да је недавно нормативно дефинисан статус лица која се определе за добровољно служење, за активну резерву и за професионалне војнике.

Почећете обуку под надзором искусних, мотивисаних о образованих старешина. Имајте у виду да сте прошли ригорозну селекцију, да сте одабрани као најбољи. Не сумњам да ћете постићи врхунске резултате, који ће бити последица способности, залагања и опредељења. Морате да рачунате на појачане напоре и одрицања, али за здраве младиће и девојке овај потез представља само изазов – објаснио је пуковник Глигоријевић.

Уговор о добровољном служењу војног рока потписао је данас и посланик Демократске стране у Скупштини Србије Константи Самофалов.
- За мене је обавеза да се на овај начин одужим држави. Пошто се бавим цивилном контролом у Народној скупштини, три месеца у касарни ће ми помоћи да боље разумем војску и да у будућности доносим боље одлуке. Очекујем да доста научим, да чујем како размишљају млади људи, како виде будућност ове земље. Апелујем и на колеге из Скупштине да се одлуче на овај корак, ако им то није превелики проблем и покажу солидарност – истакао је Самофалов.

 

Email