Вести
09.11.2017

У Новом Саду прослављен Дан Прве бригаде копнене војске


Свечаним постројавањем припадника Прве бригаде копнене војске у новосадској касарни „Југовићево“, у присуству команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића, обележен је 9. новембар – Дан јединице.– Наша данашња вредност је способност да бранимо своју земљу, како од војних тако и од не војних безбедносних претњи. Своје способности у протеклој години проверили смо кроз међународне и националне вежбе, бројна гађања из личног и колективног наоружања. Током читаве године са мањим паузама ангажовани смо на обезбеђењу административне линије према Косову и Метохији и контроли Копнене зоне безбедности ангажујући повремено и преко 300 људи дневно. Све наведено су наши резултати, наша снага и наша способност. Опремљени смо и оспособљени да уколико буде потребно пружимо неопходну подршку становницима у борби са стихијама и у случају угрожавања живота и имовине – рекао је командант Прве бригаде бригадни генерал Жељко Петровић, обраћајући се присутнима.

Припадницима Прве бригаде Дан јединице честитао је и командант Копнене војске генерал-потпуковник Симовић који је, са бригадним генералом Петровићем, најзаслужнијима уручио награде и признања.Обележавању Дана Прве бригаде присуствовали су и Ђорђе Милићевић потпредседник Владе Војводине, Милан Новаков начелник Јужнобачког округа, Милош Вучевић градоначелник Новог Сада, представници Министарства одбране, Војске Србије, МУП-а, цркви и верских заједница и други бројни гости.

За најбољу јединицу Прве бригаде проглашено је Прво стрељачко оделење, Друге пешадијске чете 11. пешадијског батаљона, на челу са командиром оделења заставником Жељком Купрешаком коме је генерал-потпуковник Симовић уручио признање.Након свечаног дефилеа јединица, за госте је уприличен и технички збор наоружања и опреме припадника јединице.Дан Прве бригаде, 9. новембар, обележава се као сећање на историјски датум када је 1918. године јединица Седмог пешадијског пука Војске Краљевине Србије, предвођена мајором Војиславом Бугарским, умарширала у Нови Сад.

Email