Вести
30.09.2011

Обележен Дан Техничког ремонтног завода „Чачак“


Дан Техничко ремонтног завода “Чачак“ - 30. септембар данас је обележен низом пригодних активности. Свечаности су присуствовали командант Копнене војске генерал-потпуковник Љубиша Диковић, начелник Управе за логистику Генералштаба бригадни генерал Данко Јовановић, представници Министарства одбране и Војске Србије, локалне самоуправе, верских заједница, пословни партнери Завода, чачански основци и многобројни гости.

Честитајући празник у име свих припадника Копнене војске, генерал Диковић је истакао да Завод види као установу која свакодневно тесно сарађује са другим научним институцијама, установама и институтима, јер без тога не може да развија капацитете и да прати савремене токове у извршавању својих делатности.

Заступник директора Завода потпуковник Стојко Биочанин истакао је да у протеклих 86 година та установа успела да успешно реализује мисију борбе за исправност техничких средстава Војске Србије. Као и протеклих година, како је рекао, настављена је модернизација процеса ремонта набавком савремених уређаја и опреме, а у току је набавка још неколико машина.

- Инжењери и радници Завода боравили су на обуци у Француској која се односила на највиши ниво одржавања уређаја „Талес“, као и на обуци за највиши ниво одржавања стрељачког наоружања „Хеклер и Кох“. Осим тога, у Заводу смо кроз радно ангажовање обучили 166 припадника Копнене војске разних логистичких специјалности. Освојили смо 20 нових технологија ремонта и производње и значајно допринели у реализацији овогодишњег Међународног сајма „Партнер 2011“. Такође, и ове године, као и прошле, на Међународном сајму проналазаштва Завод је добио златну медаљу за свеукупан наступ на тој манифестацији – истакао је потпуковник Биочанин.

Гости и посетиоци имали су прилику да виде атрактиван приказ опреме везе, теретних и борбених возила, те оружја и наоружања као и осталих средстава која та установа ремонтује у редовном производном поступку за потребе Војске.

Од многобројних експоната посебно су се издвајали борбено возило за полицијске снаге М86а и теренски аутомобил „Пух“ беле боје са ознакама Уједињених нација који су адаптирани за учешће наших припадника у мировним мисијама широм света.

Претходница Техничког ремонтног завода је Инжињеријско-технички завод, који је настао 30. септембра 1925, када је Државни савет Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца подржао одлуку чачанске општине о уступању земљишта за његову изградњу.

Email