Вести | Цивилно-војна сарадња
03.10.2014

Представа за припаднике Речне флотиле


Приликом јучерашње посете Речној флотили, чланови драмске секције „Велимир Сандић Вељко“ Дома културе из Сивца, за припаднике Флотиле извели су поклон представу, монодраму „Сањо сам ономад“.

Према истоименом прозном остварењу Будимира М. Попадића, новинара и публицисте, сталног сарадника и дописника магазина „Одбрана“, од кога је и потекла иницијатива за гостовање и који је желео да премијерно извођење у Новом Саду буде управо пред овим војничким колективом, монодраму је режирао Максим Мудринић, надалеко знани гајдаш из Сивца, али и дугогодишњи прегалац на пољу културе, посебно у области етномузикологије. Уз наратора, глумца Николу Пејина, као аудио-визуелна илустрација, јављају се и музичари и део фолклорног ансамбла Дома културе из Сивца.

Монодрама говори о осамљеном и у сећање са сетом загњуреном гајдашу који прича о временима давним, премијерно је одиграна 24. марта ове године на Општинској смотри драмског стваралаштва у Сивцу, Зонској у Црвенки, а након тога широј публици  представиљена је на Војвођанском фестивалу малих сцена и монодраме у Крушчићу.

Након четрдесетоминутног наступа, сјајну изведбу позоришног комада официри, подофицири, морнари и цивилна лица из команде и јединица Речне флотиле одушевљено су поздравили и наградили дугим и срдачним аплаузом.

У јединици истичу да велику захвалност за помоћ у реализацији представе дугују граду Новом Саду, који је организовао превожење позоришне трупе из Сивца до Новог Сада.

После одигране представе, уприличени су обилазак спомен-собе Речне флотиле, незаборавна кратка пловидба речним миноловцем из састава Првог речног одреда и дружење са панонским морнарима.

Звук великих трогласних кумовских гајди проламао се касарном Речне флотиле, да би се бродом пренео на Дунав и даље његовим током.

Email