Вести | Цивилно-војна сарадња
27.01.2016

Војска Србије помаже ђацима сеоских школа


У школама у Републици Србији данас је прослављен Свети Сава, школска слава. У 11 школа широм земље, оним најмањим којима је свака помоћ добродошла, припадници Војске Србије дошли су са поклонима – књигама, уџбеницима и школским прибором.

Припадници Генералштаба Војске Србије су књиге и школски прибор поклонили Основној школи „Гојко Друловић“ из села Радоиња у Новој Вароши. Помоћ радоињској школи уручила је делегација Генералштаба коју је предводио начелник Одељења за цивилно-војну сарадњу пуковник Игор Авдић, а приредби основаца и прослави школске славе присуствовали су и представници Друге бригаде Копнене војске и 126. бригаде ВОЈИН.

Гардa je дониралa 470 књига истуреним одељењима основне школе „Вук Караџић“ у селима Визић и Нештин код Бачке Паланке. Припадници Гарде, заједно са председником општине Бачка Паланка Александром Ђедовцем, присуствовали су на две одвојене приредбе уприличене поводом школске славе Светог Саве и том приликом ученицима од предшколског узраста до четвртог разреда уручили ове књиге, док су представници општине уручили поклон-пакете најмлађим ђацима који до четвртог разреда наставу похађају у својим селима, а од петог разреда путују у Бачку Паланку четири пута дневно прелазећи државну границу због специфичног географског положаја ових села која се налазе уз саму границу са Републиком Хрватском.


 

Како би пружили помоћ основним школама које нису у могућности да побољшају свој библиотечки фонд и унапреде одвијање наставе, припадници Копнене војске су претходних дана прикупили око 400 уџбеника и књига примерених ђачком узрасту. Друга бригада Копнене војске прикпљене књиге је доделила Основној школи „Алекса Ђилас Бећо“ у селу Источни Мојстир у општини Тутин.  Четврта бригада Копнене војске је уџбенике, које су њени припадници прикупили заједно са припадницима Треће бригаде, поклонила Основној школи „Први мај“ у врањском селу Вртогош, а Мешовита артиљеријска бригада прикупљене књиге и уџбенике предала је Основној школи „Јован Јовановић Змај“ у Алексиначким Рудницима.

 

Припадници Централне логистичке базе данас су посетили основце школе „Вук Караџић” у селу Расница надомак Пирота и уручили им 150 књига. У знак захвалности за нове наслове којим је школска библиотека обогаћена, основци су гостима рецитовали и певали бројне песме посвећене Светом Сави. Руководство школе изразило је захвалност припадницима Базе и нагласило да овај леп гест за школу представља велики догађај и да ће ученике у даљем периоду стимулисати да више читају. Припадници 224. центра за електронска дејства и Бригаде везе прикупили су више од 100 књига, школски прибор, пакетиће са слаткишима, календаре и географску карту Републике Србије за ученике издвојеног одељења Основне школе „Светозар Марковић“ у селу Гоње крај Сјенице. Због лоших услова у школској згради настава за три ученика ове школе тренутно се одвија у згради сеоске амбуланте.Припадници Војске Србије из гарнизона Крушевац поклонили су ђацима издвојеног одељења Основне школе „Велизар Станковић Корчагин“ у селу Велико Крушинце више од 50 књига и примерке магазина „Одбрана“. Књиге је предао командант гарнизона Крушевац потпуковник Сретен Зафировић са официрима Команде за развој Расинске бригаде и Центра за обуку логистике.У Великом Крушинцу има 14 ученика од првог до четвртог разреда и учи их једна учитељица која сваки дан путује до овог села. Ученици су припремили приредбу поводом школске славе и извели је пред гостима и својим родитељима.

Други центар за обуку је у сарадњи с библиотеком „Љуба Ненадовић“ из Ваљева и предузећем „Уна мега шоп“ донирао Основној школи „Здравко Јовановић“ из Поћуте око 150 наслова књига и канцеларијски материјал.

 

Припадници Интервидовског полигона „Пасуљанске ливаде“ су књиге поклонили издвојеном одељењу Основне школе „Вук Стефановић Караџић“ у Ресавици, које има само две ученице.

Email