Вести
19.10.2009

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПЕТОГ И ШЕСТОГ ЦЕНТРА ЗА ОБУКУ


Припадници Петог и Шестог центра за обуку данас су прославили дан својих јединица.  

У зајечарској касарни “Никола Пашић” одржана је свечаност поводом дана Петог центра за обуку. Припадници ове јединице чувају спомен на догађаје из Првог светског рата, када су Прва армија српске војске и Коњичка бригада француске војске ослободиле Зајечар, 19. октобра 1918. године.  

Свечаности су присуствовали начелник Штаба Команде за обуку пуковник Млађен Нишевић, начелник Зајечарског округа Душан Иванић, градоначелник Зајечара Бошко Ничић, председник општине Бољевац Небојша Марјановић, представници локалних самоуправа Бора и Параћина, представници Српске Православне Цркве, Организације резервних војних старешина, борачких организација и други гости.  

Командант Петог центра за обуку, потпуковник Драгиша Станковић, нагласио је да је у Центру од формирања до данас оспосбљено више од 5000 војника и 160 кандидата за професионалне војнике.  

Поводом Дана јединице организован је приказ наоружања и војне опреме, док су у културно-уметничком програму учествовали глумци Регионалног позоришта “Зоран Радмиловић” и друштва Дома омладине Зајечар.  

На свечаности у крушевачкој касарни “Цар Лазар”, припадници Шестог центра за обуку прославили су Дан јединице. На данашњи дан давне 1918. године почеле су борбе за ослобођење Крушевца у Првом светском рату.  

Свечаности су присуствовали командант Команде за обуку генерал-мајор Александар Живковић, представници Команде за обуку, начелник Расинског округа Драгутин Вељковић, представници локалне самоуправе града Крушевца, јавних предузећа, школа, борачких удружења, Организације резервних војних старешина и други гости.

Email