Вести
03.06.2011

Отворен Центар за самостално учење енглеског језика у Нишу


У касарни „Књаз Михаило“ у Нишу, данас је отворен  Центар за самостално учење енглеског језика, дванаести у Војсци Србије и други који ће користити припадници 3. бригаде Копнене војске.

Центар су, у присуству бригадног генерала Слађана Ђорђевића, помоћника министра одбране за људске ресурсе, отворили пуковник Желимир Глишовић, командант 3. бригаде, и пуковник Бјорн Торстенсон, војни изасланик Краљевине Шведске у Србији. Свечаном отварању присуствовали су и други војни изасланици земаља укључених у PELT програм - Норвешке, Велике Британије, Холандије и Данске, као и представници Британског савета у Србији.

Према речима бригадног генерала Ђорђевића, 1.300 формацијских места у Војсци Србије условљено је неким од нивоа знања енглеског језика. Око 2.300 припадника већ има неки од сертификата – њих 1.400 савладало је почетни ниво, 600 средњи, док је 300 достигло виши ниво знања овог језика.

- Знање и способност употребе енглеског језика постали су неопходни за активно учешће Србије у програму „Партнерство за мир“ и операцијама подршке миру кроз мисије УН и ЕУ - рекао је генерал Ђорђевић .-Вештина комуникације професионалног састава Војске Србије на овом језику због тога је један од приоритета Министарства одбране.

Генерал Ђорђевић подсетио је да је Влада Републике Србије уредбом увећала плате и новчана примања за време учешћа у мултинационалним операцијама ван граница Србије. Увећање се односи на ризик и геоклиматске услове, чиме су примања учесника у овим  операцијама увећана за 20 одсто.

До сада се за учешће у мировним операцијама пријавило више од 4.000 припадника ВС.


 

Email